Διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2002 17:14

Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ παρέχονται με δύο εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες υπογράφονται από τον υφυπουργό Απ. Φωτιάδη.

Με την πρώτη εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι, εάν η απόρριψη δηλώσεων ΦΠΑ οφείλεται σε τεχνικό λάθος του TAXISnet, θα αντιμετωπίζεται από το σύστημα και θα παρέχεται διοικητική λύση, δεδομένου ότι ο φορολογούμενος δεν έχει ευθύνη.

Σε αντίθετη περίπτωση όμως, που για το σφάλμα της δήλωσης ευθύνεται ο φορολογούμενος, από τώρα και στο εξής θα θεωρείται ότι καλώς απορρίφθηκε η περιοδική δήλωση του ΦΠΑ και ότι οφείλει να υποβάλει δήλωση, η οποία θα θεωρείται ως εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι νόμιμες προσαυξήσεις.

Το πρόβλημα δηιουργήθηκε μετά την υποβολή μιας σειράς περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με καταληκτική ημερομηνία την 10η Μαΐου και οι φορολογούμενοι έλαβαν αριθμό επιτυχούς καταχώρησης της δήλωσής τους, αλλά στη συνέχεια απορρίφθηκαν λόγω μη μεταφοράς αντίστοιχου ακριβούς ποσού μέσω τραπεζικού συστήματος. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις μεταφέρθηκαν τα ακριβή ποσά μέσω του TAXISnet, αλλά δεν βρέθηκε αντίστοιχη υποβληθείσα δήλωση στο σύστημα.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, προς αποφυγή επανάληψης παρόμοιων φαινομένων, εκείνοι που θα υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ πρέπει να ελέγχουν ότι τα ποσά που έχουν πληκτρολογήσει είναι σωστά και να γνωρίζουν ότι η χρεωστική δήλωση ΦΠΑ θεωρείται έγκυρη μόνο μετά την εμπρόθεσμη πληρωμή του αντίστοιχου ποσού μέσω της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εγκύκλιο, παρέχονται διευκρινίσεις και πάλι για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν μέσω του TAXISnet με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 10η Μαΐου. Για τις δηλώσεις της κατηγορίας αυτής στις οποίες εντοπίστηκαν διαφορές και παραλείψεις και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι την ευθύνη φέρει το TAXISnet, μπορεί να υποβάλεται αίτηση από το φορολογούμενο για την επιστροφή των προσαυξήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα