Γ. Στουρνάρας: Το σενάριο εξόδου από το ευρώ είναι κόλαση

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 20:43
UPD:20:54

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ είναι καθοριστικός παράγοντας «για να βγουν από τα σεντούκια» περίπου 20 δισ. ευρώ που μένουν κρυμμένα και να επιστρέψουν τα κεφάλαια που βρίσκονται σε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Κόλαση χαρακτήρισε το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).

«Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή που είχε ένα νόμισμα το οποίο απλώς το υποτίμησε. Θα πάμε σε άλλο νόμισμα και πηγαίνοντας σε άλλο ξένο νόμισμα θα ανοίξουν πολύ μεγάλες τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών, των ιδιωτών, των επιχειρήσεων», υποστήριξε.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση και να προκύψει από τις εκλογές, πρόσθεσε, πρέπει να δεσμευτεί ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ή μάλλον θα κάνει πράξεις ή δεν θα κάνει παραλείψεις που ενδεχομένως θα διακυβεύσουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Εκτίμησε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ είναι καθοριστικός παράγοντας «για να βγουν από τα σεντούκια» περίπου 20 δισ. ευρώ που μένουν κρυμμένα και να επιστρέψουν τα κεφάλαια που βρίσκονται σε καταθέσεις στο εξωτερικό για να αναθερμανθεί η οικονομία.

Σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα της εθνικής οικονομίας είναι η έλλειψη ρευστότητας και συμπλήρωσε ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να ξεφύγει από τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, προχωρώντας στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Έκανε λόγο για δημοσιονομική και τραπεζική ένωση ενώ τάχθηκε κατά της μονομερούς καταγγελίας. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν είναι εχθρός μας αλλά σύμμαχός μας και θα πρέπει να συζητήσουμε στο πλαίσιο πνεύματος συνεργασίας να βρούμε τις διορθώσεις που χρειάζεται σήμερα το πρόγραμμα.

Σε αυτό το σημείο, ανέφερε ότι επιβάλλεται η αναδιαπραγμάτευση μέρους του προγράμματος, καθώς η ύφεση είναι βαθύτερη από τις εκτιμήσεις, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας και την επίτευξη ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα