Μ. Μόντι: Η Ιταλία δεν θα χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012 00:32
UPD:01:00

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για πιθανή διάχυση στη Ρώμη της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η Ιταλία δεν έχει ανάγκη από σχέδιο διάσωσης για να ξεπεράσει την κρίση χρέους, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στο γερμανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ARD.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για πιθανή διάχυση στη Ρώμη της ευρωπαϊκής κρίσης και ζήτησε από τις αγορές και τους παρατηρητές να «μην αφήνουν να τους παρασύρουν στερεότυπα και προκαταλήψεις».

«Κατανοώ ότι η Ιταλία στο παρελθόν είχε συνδεθεί με την ιδέα μιας χώρας χωρίς πειθαρχία, όμως τώρα έχει περισσότερη πειθαρχία από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο Μόντι.

Νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εντελώς ανάρμοστα» τα σχόλια της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρίας Φέκτερ, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ιταλία να αναγκασθεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

«Δεδομένου ότι θεωρώ ως εντελώς ανάρμοστο ένας ή μία υπουργός Οικονομικών ενός κράτους-μέλους της ΕΕ να σχολιάζει έτσι την κατάσταση ενός άλλου κράτους-μέλους, δεν θα κάνω σχόλια για τις δηλώσεις της υπουργού», τόνισε ο Μόντι.

Η Αυστριακή υπουργός, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, της, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ιταλία να αναγκαστεί με τη σειρά της να προσφύγει σε δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι «η Ιταλία θα πρέπει να βγει από το οικονομικό δίλημμα των πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών, αλλά φυσικά μπορεί -με δεδομένα τα υψηλά επιτόκια που καλείται να καταβάλλει για την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές- να χρειαστεί και εκείνη υποστήριξη».

Η ίδια πάντως ανασκεύασε με σημερινές δηλώσεις της την τοποθέτησή της, σημειώνοντας πως δεν έχει «κανένα στοιχείο» ότι η Ρώμη πρόκειται να καταθέσει σχετικό αίτημα για οικονομική βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα