Η παραμονή της Ελλάδας στην νομισματική ένωση είναι προς όφελος τόσο της ίδιας της χώρας όσο και της ευρωζώνης, επισημαίνει σε μελέτη της η Eurobank EFG, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.
Συγκεκριμένα, στην τριμηνιαία της έκδοση «Global Economic & Market Outlook», η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank υποστηρίζει ότι η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα δε θα έλυνε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, των οποίων η αντιμετώπιση θα εξακολουθούσε να απαιτεί επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές σε ένα δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον.
Από την άλλη, η αποχώρηση της Ελλάδας δεν θα επέλυνε το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, καθώς η τελευταία έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης.
Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν εξάλλου πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία προέρχεται από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και από μια ενδεχόμενη αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να αποτρέψουν την επιδείνωση της κρίσης.
Η Eurobank EFG υποστηρίζει, παράλληλα, πως οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης χρειάζονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. «Η επιμονή στην αυστηρή δημοσιονομική εξυγίανση φαίνεται πως επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οδηγεί τις οικονομίες των υπερχρεωμένων χωρών σε βαθειά ύφεση, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ενδεδειγμένη μια πιο ισορροπημένη πολιτική προσαρμογής που να περιέχει πρωτοβουλίες για άμεση ανάπτυξη», επισημαίνεται στη μελέτη.
Όσον αφορά στην οικονομία της ευρωζώνης, οι αναλυτές της τράπεζας «βλέπουν» διπλή ύφεση το 2012. «Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος, αναμένουμε η οικονομία της ευρωζώνης να συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο το 2012 και να ανακάμψει σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστούν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους», τονίζουν.
Συνολικά, προβλέπουν πως η οικονομία της ευρωζώνης να βρεθεί σε διπλή ύφεση το 2012, συρρικνωμένη κατά 0,3%.
Η Eurobank προβλέπει επίσης πως η βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος το δεύτερο εξάμηνο του 2012, λόγω της αναμενόμενης υποχώρησης των εντάσεων στην ευρωζώνη, θα επιτρέψει στην παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο, η αβεβαιότητα από τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους εκτιμάται ότι θα συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.