Με το βλέμμα στις ελληνικές εκλογές η Ευρώπη

Στάση αναμονής από το ΔΝΤ
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 16:17
UPD:19:17

Στην Ελλάδα θα έχει στραμμένα τα βλέμματα η Ευρώπη την Κυριακή των εκλογών, ενώ ήδη αναλυτές εστιάζουν στις αντιδράσεις και τις εξελίξεις που θα σηματοδοτήσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Επί ποδός θα βρίσκονται, σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, καθώς όπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο είναι πιθανή η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης αμέσως μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

«Ένα τηλεφωνικό Eurogroup αναμένεται ότι θα διεξαχθεί αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασιστεί» οριστικά, είπε η μία από τις πηγές αυτές, η οποία ρωτήθηκε σχετικά χθες, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «συντονισμός» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Σήμερα, άλλη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης. «Έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις ώστε να επιτραπεί να οργανωθεί πολύ γρήγορα μια τηλεδιάσκεψη, εάν αυτό είναι απαραίτητο», είπε η πηγή αυτή.

Η πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης αυτής «δεν είναι αποφασισμένη» τελεσίδικα, επισήμανε και η δεύτερη πηγή. Τη σχετική πρωτοβουλία θα κληθεί να αναλάβει ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε.

Η συνομιλία αυτή θα έχει στόχο ειδικά το να «συντονίσει την επικοινωνία» των μελών του Eurogroup σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, εξήγησε η πηγή αυτή, με στόχο να αποφευχθεί το να γίνουν δηλώσεις που δεν πρέπει, κάτι που έχει ήδη συμβεί, όπως σημείωσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times Deutschland (FTD) «απών» από τη Σύνοδο Κορυφής του G20, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Μεξικό, θα είναι ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, λόγω των εξελίξεων που μπορεί να σηματοδοτήσουν οι ελληνικές εκλογές.

Όπως επισημαίνεται συγκεκριμένα στο δημοσίευμα, «η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να λάβει δραματική τροπή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα» ενώ τονίζεται ότι οι αρμόδιοι προετοιμάζονται για συνεδριάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά από τους FTD, ο Ρεν δηλώνει ότι δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται ο Ευρωπαίος επίτροπος επί 14 ώρες εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του. Αλλωστε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Εν πτήσει προς το Μεξικό θα βρίσκονται το βράδυ της Κυριακής και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως έγινε πάντως γνωστό από την καγκελαρία, στο κυβερνητικό αεροσκάφος θα διαθέτουν όλες τις δυνατότητες επικοινωνίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του τηρεί στάση αναμονής, με τον εκπρόσωπό του να σημειώνει πως το Ταμείο θα ξεκινήσει διάλογο με τη νέα κυβέρνηση.

Συγκριμένα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νίκης την Κυριακή κομμάτων που τάσσονται κατά της λιτότητας απάντησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους» και «πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα». «Και από τη στιγμή που θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, το ΔΝΤ θα ξεκινήσει ένα νέο διάλογο με την κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα ήταν δυνατό να επαναδιαπραγματευτεί το οικονομικό πρόγραμμα που συνέστησε στην Αθήνα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι θέλει πρώτα να αφήσει τη δημοκρατική διαδικασία να ακολουθήσει την πορεία της.

Reuters: Αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών στη νέα κυβέρνηση

Στις υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης την επομένη των εκλογών εστιάζει την ίδια ώρα υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters και ο οποίος εκτιμά ότι ανεξαρτήτως από το ποιος θα είναι ο νικητής της κάλπης στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση που θα προκύψει στις 17 Ιουνίου θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία.

«Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών για τη νέα κυβέρνηση. Εάν δεν εφαρμοσθεί στο ακέραιο, τότε το παιχνίδι τελείωσε», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο. «Πρόκειται για μία πολύ σκληρή ψηφοφορία για τον ελληνικό λαό. Καλείται να υποστηρίξει την παλιά φρουρά που τον οδήγησε σε αυτό το χάλι», πρόσθεσε.

Αλλοι γερμανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, θεωρούν ωστόσο ότι τα εμπόδια απέναντι σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι περισσότερα.

Κορυφαίος ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη, εάν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ. «Οι Ευρωπαίοι είναι πιθανόν να αποφασίσουν να κλείσουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα πτωχεύσει προς τον Σεπτέμβριο, αλλά θα παραμένει ακόμη στο ευρώ», εκτίμησε.

Goldman Sachs: Συγκρατημένες οι αντιδράσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα

Με συγκρατημένη επιφυλακτικότητα αναμένει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα η Goldman Sachs, καθώς εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αναμένεται να προβούν σε δραστικές ενέργειες ακόμη και σε περίπτωση ανάδειξης αντιμνημονιακού σχήματος.

Σύμφωνα με τη σημερινή της έκθεση, η επενδυτική τράπεζα συμφωνεί ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, επισημαίνει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα είναι ευάλωτη στη σκληρή αντιπολίτευση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ενδεχόμενη επιδείνωση του κλίματος στην αγορά.

Στην περίπτωση που οι εκλογές αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα, η αρχική αντίδραση της αγοράς θα είναι ναι μεν αρνητική αλλά η απαισιοδοξία θα μετριαστεί, καθώς η επιβολή κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές αρχές θεωρείται απίθανη, κατά την άποψη της Goldman Sachs. Επιπλέον, οι αγορές έχουν αντιληφθεί τη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς μια πιο μετριοπαθή στάση όσον αφορά στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, θεωρείται επιβεβλημένη η συνεργασία της παράταξης του Αλέξη Τσίπρα με πιο μετριοπαθή κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το χειρότερο -και λιγότερο πιθανό- σενάριο που μπορούσε να οδηγήσει σε πανικό, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πυροδοτούσε μαζική προσφυγή των καταθετών στις τράπεζες. Καθώς, όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται μάλλον απίθανο, οι επενδυτές θα έχουν τον χρόνο που χρειάζονται για να αναδιαμορφώσουν τη στάση τους και να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους.

Deutsche Bank: Απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Εξαιρετικά απίθανο θεωρεί στο μεταξύ ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Η πιθανότητα είναι πολύ πολύ μικρή, είναι απίθανο», είπε ο Στεφάν Κράουζε, ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να ψηφίσει έξοδο από το ευρώ στις εκλογές της Κυριακής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα