Στη διαπίστωση πως «δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Ρώμη, την ώρα που οι χρηματαγορές εντείνουν τις πιέσεις στα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα.
Η πρόοδος που έχει γίνει, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης δεν είναι αρκετή και πρέπει να ενισχυθούν τα αδύναμα μέρη του συστήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε μιλήσει για την ανάγκη πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα πως δεν γίνεται η διάσωση της Ευρωζώνης να στηρίζεται στις πλάτες της Γερμανίας, γιατί -όπως είπε- οι δυνατότητες της χώρας της «δεν είναι απεριόριστες και δεν πρέπει να υπερτιμώνται».
Ο κ. Μόντι, σε μια προσπάθεια προφανώς να ρίξει τους τόνους επισήμανε πως η Γερμανίδα καγκελάριος αναζητά συνεχώς πιο αποτελεσματικές λύσεις για την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δράσης με παρεμβάσεις στην οικονομία, και το χρηματοοικονομικό τομέα.
Πρόσθεσε πως στόχος των δύο ηγετών (δηλαδή του ιδίου και του κ. Φρανσουά Ολάντ) είναι «να ενισχυθεί η ανάπτυξη, χωρίς εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με υιοθέτηση ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως είχαμε ήδη τονίσει στην διάσκεψη της 23ης Μαΐου». «Θα πρέπει να ενισχυθεί και η θέση των χωρών έναντι των αγορών. Συζητήσαμε και για την έκδοση ευρωομολόγων», πρόσθεσε ο Μάριο Μόντι.
Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του σημείωσε ότι «η κρίση ανέβασε και διαφοροποίησε τα σπρεντ. Κάποιες διαφορές οφείλονται στο δημόσιο χρέος, κάποιες άλλες όχι. Υπάρχει λοιπόν ένα πρόβλημα στην Ευρωζώνη και πρέπει να λυθεί. Οι προσπάθειες των ενάρετων χωρών πρέπει να επιβραβευθούν.
«Προσθέτω ότι οι χώρες-μέλη του ευρώ πρέπει να το προστατέψουν ώστε να είναι ισχυρό, και να αντέχει (. . .) στα σοκ των αγορών», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Αν όμως δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι μηχανισμοί και τα κονδύλια που χρειάζονται, θα διατρέχουμε μόνιμα κίνδυνο. Είχαμε αλλεπάλληλες επίσημες ανακοινώσεις. Προσωπικά, δεν μου αρκούν, πλέον, μεσοβέζικες λύσεις», πρόσθεσε.
Ανέφερε ειδικότερα πως η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για την απόσβεση του χρέους θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική για τη στενότερη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, ενώ ζήτησε ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ο ESM) να μπορεί να έχει απευθείας πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως είπε, έχει ήδη στείλει στον πρόεδρο της ΕΕ τις προτάσεις του εν όψει τις Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο τέλος του μήνα, που θα εστιάσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας καθώς και της βαθύτερης οικονομικής ένωσης.