Στο 7% οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων

Σημαντική αύξηση του επιτοκίου στην ιταλική δημοπρασία
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 11:54
UPD:21:23

Στο ιστορικό υψηλό του 7% εκτινάχθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από τη Moody's.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το ισπανικό αξιόχρεο κατά τρεις βαθμίδες σε Baa3 από A3. Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, η απόφαση της Μαδρίτης να ζητήσει στήριξη από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, θα αυξήσει περαιτέρω το χρέος της χώρας.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η αξιολόγηση της χώρας τίθεται υπό καθεστώς παρακολούθησης και η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 23,4 μονάδες βάσης στο 7,01%, ενώ οι αποδόσεις των διετών ομολόγων αυξήθηκαν στο 5,15%.

«Η υποβάθμιση είναι ένα ακόμη κακό νέο για την Ισπανία και αυξάνει την πιθανότητα ενός συνολικού πακέτου διάσωσης», σχολίασε trader στο Reuters.

Σημαντική αύξηση του επιτοκίου στην ιταλική δημοπρασία

Εν τω μεταξύ, στο 5,3% εκτοξεύθηκε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη δημοπρασία τριετών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καθώς το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών δεν καθησύχασε τους επενδυτές.

Η Ιταλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 4,5 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία. Η μέση απόδοση αυξήθηκε, ωστόσο, κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία και εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2011.

Η ζήτηση καλύφθηκε κατά 1,6 φορές, οριακά υψηλότερα σε σχέση με το Μάιο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επέκρινε την άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας του, αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε μεγάλο δημόσιο χρέος», αλλά προσθέτοντας πως «όλοι βλέπουν την πρόοδο που έχουμε επιτύχει». «Σύντομα, θα έχουμε μηδενίσει την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, αλλά κάθε φορά, επηρεαζόμαστε από τις θύελλες των χρηματαγορών και τα σπρεντ ανεβαίνουν. Όλα όμως βαίνουν προς ομαλή κατεύθυνση: το έλλειμμα μειώνεται, αυτό είναι σημαντικό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα