Έτοιμες να λάβουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας συντονισμένης δράσης, με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών σε περίπτωση που προκληθούν αναταράξεις την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα, είναι οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών, σύμφωνα με το Reuters.
Αξιωματούχοι της G20, οι ηγέτες της οποίας συναντώνται την επόμενη εβδομάδα στο Μεξικό, είπαν στο πρακτορείο ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών, αν χρειαστεί, παρέχοντας ρευστότητα και μετριάζοντας τυχόν πιστωτικές πιέσεις μετά τις ελληνικές εκλογές.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι είπε σήμερα πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης αν χρειαστεί.
«Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις φερέγγυες τράπεζες όπου χρειαστεί», ανέφερε ο κ. Ντράγκι σε συνέδριο, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως ορατός ο αντίκτυπος του προγράμματος παροχής τριετών δανείων με χαμηλό επιτόκιο στις τράπεζες (LTROs).
Εν τω μεταξύ, έκτακτη ρευστότητα δισεκατομμυρίων λιρών άρχισαν να προσφέρουν σήμερα η βρετανική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), με στόχο την τόνωση του δανεισμού από τις τράπεζες τη στιγμή που η οικονομία της Βρετανίας δέχεται πιέσεις από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Τα μέτρα, τα οποία είχαν ανακοινωθεί αργά χθες, έτυχαν ιδιαίτερα θετικής υποδοχής από επιχειρηματικούς ομίλους και τις αγορές, με τις μετοχές του τραπεζικού τομέα να σημειώνουν σημαντική άνοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Τα μέτρα έκτακτης ρευστότητας που μπορεί να φτάσουν τα 100 δισ. λίρες (123 δισ. ευρώ) δείχνουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ότι η κυβέρνηση δεν είναι «ανήμπορη ενώπιον της θύελλας [της κρίσης] του χρέους στην ευρωζώνη».
Ένα μέρος του λεγόμενου σχεδίου επιχορήγησης έναντι δανεισμού, με βάση το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται τουλάχιστον 5 δισ. λίρες κάθε μήνα από την Τράπεζα της Αγγλίας -υπό τον όρο ότι θα αυξήσουν τα δάνειά τους- εφαρμόστηκε σήμερα. αλλες προτάσεις, που αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπουν την ανταλλαγή δανείων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με κυβερνητικά χρεόγραφα.
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην παροχή δανείων ύψους 80 δισ. λιρών, με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά της αγοράς.
«Έτοιμος να δράσει», αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα ή αν υπάρξει κάποιο «εξωτερικό σοκ», είναι όμως και ο Καναδάς, σύμφωνα με τον Αντριου ΜακΝτάγκαλ, εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ.
Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, τηρώντας στάση αναμονής εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι και πηγές από την Κίνα και την Ινδία είχαν πει στο Reuters ότι οι χώρες τους επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης.