Μέρκελ: Η Γερμανία θα αντισταθεί στις πρόωρες λύσεις

«Καρφιά» προς Γαλλία
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 14:42
UPD:15:03

Έντονη ήταν η αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στις επικρίσεις που εκφράζονται, κυρίως από τη Γαλλία, για την εμμονή της στην πολιτική της λιτότητας, κάνοντας λόγο για «έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους παράγοντες» της ευρωζώνης.

Έντονη ήταν η αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στις επικρίσεις που εκφράζονται, κυρίως από τη Γαλλία, για την εμμονή της στην πολιτική της λιτότητας, κάνοντας λόγο για «έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους παράγοντες» της ευρωζώνης.

«Έχει εμφανισθεί μία ψευδοσυζήτηση, που φέρνει σε αντίθεση την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική λιτότητα. Αυτά είναι ανοησίες», τόνισε η κ. Μέρκελ μιλώντας ενώπιον της ομοσπονδίας οικογενειακών επιχειρήσεων.

Αναφερόμενη στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μεξικό, είπε πως, όπως και στην προηγουμένη, η Γερμανία «δεν θα αφεθεί να υιοθετήσει πρόωρες λύσεις, όπως τα ευρωομόλογα» ή το κοινό ταμείο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη.

«Ο κίνδυνος που προέρχεται από τις πρόωρες προτάσεις αμοιβαιοποίησης» του χρέους είναι η απόκρυψη των διαφορών οικονομικής ισχύος ανάμεσα στις χώρες με την ισοπέδωση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών, προειδοποίησε. «Όποιος το αποκρύπτει αυτό τείνει προς τη μετριότητα. Και η μετριότητα δεν πρέπει να γίνει ο κανόνας» στην ευρωζώνη, είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Κάλεσε, παράλληλα, το Παρίσι να παρακολουθήσει την εξέλιξη του κόστους εργασίας στη Γαλλία και τη Γερμανία για να αποτιμήσει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τομέα αυτόν στη Γερμανία και τα πλεονεκτήματα που σημαίνουν ως προς την ανταγωνιστικότητα.

«Δεν θα υπάρξει αποτελεσματική οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση», συνώνυμο εγκατάλειψης της κυριαρχίας, είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ τα ευρωομόλογα και να αρνηθώ κάθε έλεγχο» επί των εθνικών προϋπολογισμών.

Υπενθύμισε επίσης ότι τάσσεται υπέρ του αυστηρού δημοσιονομικού ελέγχου στην ευρωζώνη, που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώνει τους μη ισορροπημένους εθνικούς προϋπολογισμούς, και επισήμανε πως το μέλλον της Ευρώπης «αποφασίζεται εντός των προσεχών μηνών, αυτήν την χρονιά».

Ερό: Παρίσι και Βερολίνο πρέπει να βρουν λύση χέρι-χέρι

Παρίσι και Βερολίνο «πρέπει να βρουν χέρι-χέρι μία λύση για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, συμπληρώνοντας ότι αυτό «προϋποθέτει έναν πιο εντατικό διάλογο σε σχέση με ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα».

«Πρέπει η Γερμανία και η Γαλλία χέρι με χέρι να βρουν στις 28 και 29 Ιουνίου (κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής) μία λύση για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1.

Ο Ερό αρνήθηκε ότι υπάρχει εκ μέρους της Γαλλίας η πρόθεση για τη δημιουργία συνασπισμού ή ενωμένου μετώπου κατά της καγκελαρίου της Γερμανίας. «Σε καμία περίπτωση...θα ήταν λάθος επιλογή...θα ήταν ένα σοβαρό πολιτικό σφάλμα που δεν θα έφθανε σε καμία λύση», υπογράμμισε.

Χθες ζήτησε «να μην αφηνόμαστε σε απλοϊκά σχήματα», απαντώντας στη δήλωση της Αγκελα Μέρκελ ενώπιον των Γερμανών βουλευτών ότι το Βερολίνο δεν θα ικανοποιηθεί από «εύκολες λύσεις» και τη «μετριότητα» ως συνταγή για την έξοδο από την κρίση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα