Γαλλία: Συνεχίζεται η συνεργασία με τη Γερμανία

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 22:39
UPD:23:12

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος σε παλιότερη συνάντηση τους.

Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν έχουν επηρεαστεί από την κριτική της Αγκελα Μέρκελ για τις αποδόσεις της γαλλικής οικονομίας και οι δύο χώρες συνεχίζουν την συνεργασία τους, τόνισε πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος άσκησε κριτική στη Γαλλία καθώς ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα.

Το προεδρικό μέγαρο στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο Φρ. Ολάντ και η Αγκελα Μέρκελ συμφώνησαν με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στη σημερινή τηλεδιάσκεψη κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα γύρω από την ανάπτυξη και την επικείμενη σύνοδο των G20.

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος νωρίτερα είχε αντιδράσει έντονα στις επικρίσεις που δέχτηκε, κυρίως από τη Γαλλία, για την εμμονή της στην πολιτική της λιτότητας κάνοντας λόγο για «έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους παράγοντες» της ευρωζώνης.

Αναφερόμενη στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μεξικό, είπε πως, όπως και στην προηγουμένη, η Γερμανία «δεν θα αφεθεί να υιοθετήσει πρόωρες λύσεις, όπως τα ευρωομόλογα» ή το κοινό ταμείο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη.

Παράλληλα κάλεσε το Παρίσι να παρακολουθήσει την εξέλιξη του κόστους εργασίας στη Γαλλία και τη Γερμανία για να αποτιμήσει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τομέα αυτόν στη Γερμανία και τα πλεονεκτήματα που σημαίνουν ως προς την ανταγωνιστικότητα.

«Δεν θα υπάρξει αποτελεσματική οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση», συνώνυμο εγκατάλειψης της κυριαρχίας, είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ τα ευρωομόλογα και να αρνηθώ κάθε έλεγχο» επί των εθνικών προϋπολογισμών.

Τέλος, υπενθύμισε ότι τάσσεται υπέρ του αυστηρού δημοσιονομικού ελέγχου στην ευρωζώνη, που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώνει τους μη ισορροπημένους εθνικούς προϋπολογισμούς, και επισήμανε πως το μέλλον της Ευρώπης «αποφασίζεται εντός των προσεχών μηνών, αυτήν την χρονιά».

Γ. Γκάουκ: Η Γερμανία δεν συζητά για Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν έχει πρόθεση να διαχωρίσει την ευρωζώνη σε ισχυρά και αδύναμα μέλη.

«Δεν έχω ακούσει ποτέ μέλη της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συζητούν για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων», σημείωσε ο Γκάουκ σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο Γερμανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός θα αποτελούσε το χειρότερο δυνατό σενάριο εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο Ναπολιτάνο από την πλευρά του εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πιο σταθερή ηγεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα