Συνεχίζεται η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2002 13:55
UPD:17:10

ΠΤΩΤΙΚΑ εξακολουθούν να κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.

Αναλυτικότερα, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί οριακά κατά 0,09% και έχει διαμορφωθεί στις 5.069,4 μονάδες. Σημαντικές απώλειες (16%) καταγράφει η μετοχή της mm02 υποχωρώντας στις 40,5 λίρες, στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της.

Η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 34% και διαμορφώθηκαν στα 4,28 δισεκ. λίρες, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φθάσουν τα 4,4 δισεκ. λίρες.

Μεγάλη πτώση σημειώνει και η μετοχική τιμή της εταιρείας ημιαγωγών ARM Holdings. Η UBS Warburg προέβη σε υποβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για τη βρετανική μετοχή σε ««διακράτηση» από «αγορά».

Πτωτικά κινείται και σήμερα η μετοχή της Barclays, η οποία αναθεώρησε χθες προς τα πάνω την εκτίμησή της για τα επισφαλή χρέη.

Στον αντίποδα, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει η μετοχή της αλυσίδας λιανικής GUS, μετά την ανακοίνωση ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Αυτή την ώρα, η μετοχική της τιμή ενισχύεται κατά 2,7%. Ανοδο σημειώνει και η μετοχή της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ J. Sainsbury τα οικονομικά αποτελέσματα της οποίας στην περυσινή χρήση ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.

Oριακές απώλειες (0,05%) καταγράφει και ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού έχοντας διαμορφωθεί στις 4.337, 3 μονάδες.

Αξιόλογη άνοδο (2,68%) σημειώνει η μετοχή της France Telecom μετά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας ότι δεν διακρίνει κάποιο αίτιο που θα ανάγκαζε το γαλλικό όμιλο να προχωρήσει σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου -στον οποίο η γαλλική κυβέρνηση ελέγχει το 54%- έχουν χάσει το 90% της αξίας τους από τα υψηλά-ρεκόρ του Μαρτίου 2000, στο πλαίσιο των ανησυχιών των επενδυτών ότι η France Telecom δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει χρέη, ύψους 61 δισ. ευρώ (56,3 δισ. δολάρια).

Ανάλογα κέρδη (2,64%) καταγράφει και η μετοχή του γαλλικού αερομεταφορέα Air France, ο οποίος, όπως δείχνουν τα οικονομικά του αποτελέσματα, τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/29/219898.htm .

Στον αντίποδα, απώλειες καταγράφει η μετοχή της εταιρείας λογισμικού Dassault Systemes. Στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, η διοίκηση παρουσιάστηκε επιφυλακτική ως προς τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για αύξηση κατά 13% στις πωλήσεις, ενώ δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο σχετικά με το χρόνο κατά τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση θα προβεί στην πώληση του μεριδίου που κατέχει στην εταιρεία.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,84%, στις 4.877 μονάδες. Ανοδο (1,81%) εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή του ταξιδιωτικού ομίλου Preussag, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι ζημίες του διαμορφώθηκαν στα 83 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα φθάσουν τα 138 εκατομμύρια ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2001 οι ζημίες του γερμανικού ομίλου είχαν διαμορφωθεί στα 46 εκατομμύρια ευρώ.

Αντιθέτως, σημαντικές απώλειες (4,46%) καταγράφει η μετοχή της Deutsche Telekom, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι θα προβεί στην περικοπή 22.000 θέσεων εργασίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/29/219899.htm

Στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AΕX υποχωρεί κατά 0,56% και βρίσκεται στις 487,35 μονάδες. Αξιόλογη άνοδο (2,6%) σημειώνει η μετοχή του ολλανδο-βελγικού χρηματοοικονομικού ομίλου Fortis, o οποίος ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Ενθαρρυντικά ήταν τέλος τα νέα από το χώρο της οικονομίας, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία αναρριχήθηκε το Μάιο στο 101 -στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, από 98 (σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία) τον Απρίλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα