Ανακούφιση στις αγορές

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 11:22
UPD:14:36

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι αγορές το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, καθώς η νίκη της Νέας Δημοκρατίας μετρίασε προς το παρόν τις ανησυχίες περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ώθηση δόθηκε και στο ευρώ, το οποίο αναρριχήθηκε νωρίτερα σε υψηλό ενός μηνός. Σε θετικό έδαφος έκλεισε και ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφεται ισχυρή άνοδος με αιχμή τις τράπεζες. «Είναι ράλι ανακούφισης, η αγορά καλωσορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, με τα βλέμματα να στρέφονται τώρα στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τις προτεραιότητες στην πολιτική της», παρατηρεί ο αναλυτής της Euroxx Χρηματιστηριακή, Μάνος Γιακουμής.

Αυτή την ώρα (10:41), ο γενικός δείκτης τιμών ενισχύεται κατά 6,52%, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άλμα άνω του 14%.

Στον 20άρη, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς (+22%), Eurobank (+19,3%), Alpha Bank (+16,3%) και ΕΤΕ (+18,5%).

Θετικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, αν και τα κέρδη έχουν περιοριστεί. «Υπάρχει ανακούφιση που δεν βγήκε κατευθείαν "κόκκινη κάρτα" για το ευρώ, αλλά το ράλι ίσως να μην είναι ισχυρό καθώς παραμένουν τα μακροοικονομικά προβλήματα», σχολίασε αναλυτής στην Tavira Securities.

Στις 10:05 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 1,1% στις 1.004,20 μονάδες, ενώ κέρδη σχεδόν 2% κατέγραφε ο τραπεζικός δείκτης.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei είχε σκαρφαλώσει νωρίτερα πάνω από τις 8.700 μονάδες για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά 1,8% και έκλεισε στις 8.721,02 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Μαΐου. Παρ' όλα αυτά, παραμένει μειωμένος κατά 13,5% αυτό το τρίμηνο, έπειτα από άνοδο 19,3% που είχε καταγράψει το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με άνοδο 1,7% στις 738,81 μονάδες - επίσης σε υψηλό ενός μηνός.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει ώθηση και στο ευρώ, το οποίο σκαρφάλωσε προηγουμένως μέχρι τα 1,2748 δολάρια - στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα