Λογιστικά τρικ "φούσκωσαν" τις μετοχές στις τηλεπικοινωνίες

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2002 19:50

Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, είδαν να εξανεμίζονται 200 δισ. ευρώ από το χρηματιστηριακό τους κεφάλαιο, τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέρει σε ανάλυσή της η International Herald Tribune.

Τώρα που οι τεράστιες αυτές ζημιές έρχονται στο φως της δημοσιότητας το ευρύτερο κοινό συνειδητοποιεί πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν. Η αυξανόμενη ανησυχία για την εξέλιξη αυτή άσκησε πιέσεις στις ελεγκτικές εταιρείες να βάλουν τέρμα στις πρακτικές τους, οι οποίες βρίσκονται πίσω από μια σειρά εξαγορών με διογκωμένες μετοχικές τιμές. Παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όπως η Vodafone, ακολουθώντας πολιτική υψηλών δαπανών και επενδύσεων εμφάνιζαν στα βιβλία τους πλήθος θυγατρικές και άλλα στοιχεία ενεργητικού σε διογκωμένες τιμές.

Η απότομη υποβάθμιση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών τα τελευταία δύο χρόνια, με τις σούπερ-επενδύσεις που οδήγησαν σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και σκληρό ανταγωνισμό τιμών, κατέληξε σε νέες ρυθμίσεις για τους λογιστικούς ελέγχους στις ΗΠΑ, οι οποίες απαιτούν τα στοιχεία ενεργητικού να εκτιμώνται πιο ρεαλιστικά.

Αποτέλεσμα ήταν τους τελευταίους μήνες, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να βγάζουν στη δημοσιότητα μεγάλες ζημιές, αφού διέγραψαν ή υποβάθμισαν πολλά από τα στοιχεία ενεργητικού τους.

Εξαιτίας του πλεονάζοντος παραγωγικού δυναμικού, τα καλώδια οπτικών ινών και οι διακόπτες, για παράδειγμα, έχουν κρατήσει μικρό μόνον μέρος της αξίας που είχαν πριν δύο χρόνια, γιατί δεν μπορούν να αποκομίσουν τα αρχικά προβλεπόμενα κέρδη.

Επίσης, οι άδειες για τα νέα υψηλών ταχυτήτων δίκτυα κινητών τρίτης γενιάς, για τις οποίες οι ευρωπαϊκές εταιρείες δαπάνησαν περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, θεωρούνται τώρα πολύ μικρότερης αξίας.

Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα αυτών των πληγμάτων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης αν οι εταιρείες δεν καταφέρουν να επιστρέψουν στην κερδοφορία σύντομα. Η Vodafone, για παράδειγμα, έχει ήδη επικριθεί, υποβαθμιστεί από αναλυτές και οίκους αξιολόγησης.

Η άλλη πλευρά, πάντως, οι υποστηρικτές της εταιρείας επιμένουν ότι επειδή η Vodafone πλήρωσε για τις εξαγορές της σε μετοχές, την εποχή που ήταν τέσσερις φορές πάνω, απ' ότι σήμερα, αυτές οι υποβαθμίσεις αποτελούν κυρίως λογιστική υπόθεση, η οποία όμως γίνεται πρωτοσέλιδο επειδή αναφέρονται τεράστια ποσά.

Κανένα πρόβλημα, συμπληρώνουν οι αναλυτές της IHT Λούκας βαν Γκρίνσβεν και Ερικ Οσαρντ, εκτός αν επενδυτές αγόρασαν μετοχές της Vodafone, την περίοδο της επέκτασής της. Με δυο λόγια, «τα λεφτά των επενδυτών έκαναν φτερά», δήλωσε ο Ουίλιαμ Κλάχτον-Σμιθ διαχειριστής κεφαλαίων στην Clerical Medical.

Να κρίνεις εκ των υστέρων είναι πολύ εύκολο πράγμα, καταλήγει ο Φίλιπ Κέρς της Schroder Salomon Smith Barney στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι οι άλλοτε διογκωμένες μετοχικές τιμές δείχνουν ότι οι επενδυτές ήταν τόσο διψασμένοι, όσο και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να "βάλουν πόδι" στο Ιντερνετ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα