Εταιρικά σύννεφα στη Ν. Υόρκη

Στα χαμηλότερα 30 εβδομάδων η Ευρώπη
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2002 00:01
UPD:06:58

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν, χθες, στη Wall Street, με τις μετοχικές τιμές να επηρεάζονται από τις επιφυλακτικές προβλέψεις της εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού επεξεργαστών Novellus Systems για το δεύτερο εξάμηνο του 2002 καθώς και από την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τις λογιστικές μεθόδους της εταιρείας πετρελαίου Halliburton. To επενδυτικό κλίμα επηρέασε επίσης και η προειδοποίηση της ενεργειακής εταιρείας El Paso για την πορεία των κερδών της και η υποβάθμιση της επενδυτικής κατάταξης της ΑΤ&Τ από τη Moody's Investors Service. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. Μετά τις πιέσεις ρευστοποίησης που σημειώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, οι επενδυτές απέχουν τελείως από τις αγορές, γεγονός που κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις μετοχικές τιμές. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 58,54 μονάδες, ποσοστό 0,59% φθάνοντας στις 9,923,04 μονάδες. Απώλειες 27,78 μονάδων, ποσοστό 1,68% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.624,39 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 εβδομάδων, χθες, πιεζόμενα από την αρνητική πορεία της Wall Street.

Οι μετοχές τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών δέχθηκαν το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων, με τις μετοχές των mmO2, Deutsche Telekom, Nokia, Ericsson να χάνουν σημαντικό έδαφος.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,3% και 0,31%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται μόλις έξι μονάδες πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της 1ης Νοεμβρίου, σχεδόν επτά μήνες πριν. Ο δείκτης έχει επανελειμμένως αποτύχει στις προσπάθειες να διασπάσει το ανώτατο όριο αντίστασης στα επίπεδα διακύμανσης που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της αδυναμίας των εταιρικών κερδών να ακολουθήσουν το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.

Αναλυτές, ωστόσο, έσπευσαν να δηλώσουν ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας είναι απλά θέμα χρόνου και απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο επιστροφής της οικονομίας και των κερδών σε ύφεση.

Ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας έχασε σημαντικό έδαφος, ενώ η μετοχή της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας mmO2 υποχώρησε κατά 12,5% στον απόηχο της ανακοίνωσης απογοητευτικών κερδών.

Η μετοχή των Deutsche Telekom, Nokia και Ericsson έχασε 4%, 2% και 2,58%, αντίστοιχα. Η φινλανδική εταιρεία έχει χάσει το 49% της χρηματιστηριακής αξίας της φέτος και αναλυτές πιστεύουν ότι οι απώλειες θα συνεχισθούν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα