Fed: Παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων Οperation Τwist

Καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 19:32
UPD:21/06/2012 08:11

Την παράταση του προγράμματος Operation Twist, στο πλαίσιο του οποίου η αμερικανική κεντρική τράπεζα πωλεί βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος και αγοράζει μακροπρόθεσμα ομόλογα με στόχο τη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ανακοίνωσε η Fed.

Τη συνέχιση του προγράμματος Operation Twist έως το τέλος του έτους και τη διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2014, αποφάσισε η Federal Reserve, εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας κα τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο του Operation Twist, η αμερικανική κεντρική τράπεζα πωλεί βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος και αγοράζει μακροπρόθεσμα ομόλογα με απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές, προκειμένου να θωρακιστεί η αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Fed θα προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων ύψους 267 δισ. δολ.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία, η Federal Reserve αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος, από το 2,9% στο 2,4%. Παράλληλα, προέβλεψε ανεργία έως 8,2%, από προγενέστερη πρόβλεψη 8%.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ο κ. Μπεν Μπερνάνκι σημείωσε πως η ανεργία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και μειώνεται με πολύ βραδείς ρυθμούς. «Είμαστε σε ετοιμότητα για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω δράση αν χρειαστεί προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη στην αγορά εργασίας» πρόσθεσε.

REUTERS

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη εμποδίζει την αμερικανική ανάπτυξη ενώ πρόσθεσε ότι την οικονομία των ΗΠΑ βαρύνουν επιπλέον οι δυσκολίες στην αγορά ακινήτων αλλά και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί σε επίπεδο ομοσπονδιακού κράτους, πολιτειών και τοπικών κοινωνιών.

Πτώση στη Wall Street

Αρνητική ήταν η αντίδραση του επενδυτών στη Wall Street, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να διευρύνουν τις απώλειές τους.

Ο Dow Jones λίγο πριν τις 20.00, σημείωνε πτώση 0,58% στις 12.762,40 μονάδες, ο Standard & Poor's 500 υποχωρούσε κατά 0,76% στις 1.347,63 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,55% στις 2.913,65 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα