Ifo: Η γερμανική οικονομία δε θα ανακάμψει πριν το β' τρίμηνο του 2002

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2001 15:39

H υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ζώνης του ευρώ, η γερμανική, δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2002, εκτιμά το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.

Το ινστιτούτο Ifo -ένα από τα κυριότερα γερμανικά ινστιτούτα που παρακολουθούν την οικονομική συγκυρία- προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2002 θα είναι μόλις 0,6%. Η πρόβλεψη του Ifo είναι η πλέον απαισιόδοξη από τις εκτιμήσεις άλλων γερμανικών ινστιτούτων. Χθες, το ινστιτούτο HWWA του Αμβούργου προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 0,7 το 2002, ενώ το ινστιτούτο IfW του Κιέλου, την προηγούμενη βδομάδα, έκανε λόγο για 1,2%.

Το Ifo εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα αρχίσει να επιταχύνει από το δεύτερο τρίμηνο του επομένου χρόνου ενώ, παράλληλα, τόνισε πως η ελαφρά βελτίωση το 2002 θα έλθει μετά από ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος.

Προέβλεψε επίσης ότι την άνοιξη του 2002 ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, θα υπερβεί το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων, καθώς επίσης και το ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2002 στο 1,5%.

Παρά το ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντουϊζενμπεργκ υποβάθμισε χθες τις πιθανότητες νέας μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη στις 3 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν δήλωσε σήμερα ότι υφίσταται ανάγκη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, και συγκεκριμένα για μείωση κατά πενήντα μονάδες βάσης του επιτοκίου του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα