Συνεχίζεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2002 14:00
UPD:14:06

AΡΝΗΤΙΚΟ παραμένει το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς στα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, έρχονται να προστεθούν οι ανησυχίες από την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Πακιστάν-Ινδίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/30/220340.htm και η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/30/220341.htm . Παράλληλα, το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται αρνητικά από το φόβο για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και σήμερα οι τηλεπικοινωνίες και οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, καθώς και ο πετρελαϊκός κλάδος λόγω της υποχώρησης των τιμών του αργού http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/30/220331.htm .

Στο Λονδίνo, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,79% και έχει διαμορφωθεί στις 5.043 μονάδες. Μεγάλες απώλειες (7,87%) καταγράφει η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών ARM Holdings. Η UBS Warburg προέβη χθες σε υποβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για τη βρετανική μετοχή σε «διακράτηση» από «αγορά».

Ο τομέας των ημιαγωγών δέχεται σήμερα ισχυρές πιέσεις μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε η άρνηση της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού επεξεργαστών Novellus Systems να δώσει προβλέψεις για τα οικονομικά της αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο του 2002. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs προέβη στην εκτίμηση ότι η ζήτηση για ημιαγωγούς ενδέχεται να μειωθεί.

Πτώση 3,30% σημειώνει και ο τίτλος της ζυθοποιίας South African Breweries (SAB), η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην εξαγορά της ομοειδούς αμερικανικής εταιρείας Μiller Brewing Company από τη Philip Morris έναντι 5,6 δισεκ. δολ. δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/30/220300.htm . Το τίμημα αυτό κρίθηκε υπερβολικό από τους επενδυτές. Η SAB ανακοίνωσε παράλληλα ότι τα κέρδη της στο οικονομικό έτος που έληξε στα τέλη Μαρτίου μειώθηκαν κατά 17%.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 1,24% και βρίσκεται στις 4.281 μονάδες. Σημαντικές απώλειες (4,57%) καταγράφει η μετοχή της Alcatel. Δημοσίευμα της εφημερίδας Dagens Industri, επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος δικτύων κινητής τηλεφωνίας της Alcatel SA Μαρκ Ρουάν, υποστηρίζει ότι οι τιμές εξοπλισμού για δίκτυα ταχύτερης ασύρματης τηλεπικοινωνίας έχουν υποχωρήσει κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% καθώς οι κατασκευάστριες εταιρείες επαναδιαπραγματεύονται τα σχετικά συμβόλαια που έχουν υπογράψει.

Αντιθέτως, οι επενδυτές δείχνουν να αγνοούν την είδηση ότι η Alcatel προέβη σε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Telera έναντι τιμήματος 136 εκ. δολαρίων σε μετοχές. Με την απόκτηση της Telera διευρύνεται η γραμμή προϊόντων της Alcatel για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, περιλαμβάνοντας και τεχνολογία φωνής. Η Alcatel πρόκειται να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα τεχνολογίας της Telera για μεγαλύτερη προσφορά προϊόντων προς καταναλωτές.

Πτώση (1,29%) σημειώνει και η μετοχή της Vivendi Universal. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες των επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ζαν-Μαρί Μεσιέ δεν ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων την πώληση του 15 με 20% από το μερίδιο που ελέγχει η Vivendi Universal στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της, Vivendi Environnement. Η κίνηση αναμενόταν στο πλαίσιο της απόπειρας του ομίλου να μειώσει το τεράστιο χρέος του.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX βρίσκεται στις 4.811,92 μονάδες μειωμένος κατά 1,43%. Τις σημαντικότερες απώλειες (3,61%) καταγράφει η μετοχή της Deutsche Telekom. Mικότερη πτώση (0,96%) σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία περιορίσε το μερίδιο που ελέγχει στην εταιρεία αντασφάλισης Munich Re. Σε δηλώσεις του, εκπρόσωπος της Munich Re -της μεγαλύτερης εταιρείας αντασφαλίσεων στον κόσμο- διευκρίνισε ότι πλέον η γερμανική τράπεζα ελέγχει ποσοστό 4,94%, έναντι μεριδίου 5,51% στα τέλη του πρώτου τριμήνου. Η αξία των μετοχών που διατέθηκαν προς πώληση υπολογίζεται σε 270 εκ. ευρώ (250,7 εκ. δολάρια). Η μετοχή της Munich Re υποχωρεί σε ποσοστό 0,84%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα