ΑΡΝΗΤΙΚΟ ήταν το κλίμα στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, καθώς και για τα αρνητικά νέα από τον τομέα ημιαγωγών. Η Genesis Microship, κατασκευάστρια ημιεπεξεργαστών για οθόνες και ψηφιακές τηλεοράσεις, ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες πιέσεις και θα χάσει μερίδιο στην αγορά. Την ίδια στιγμή αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για νέα τρομοκρατική επίθεση, καθώς ολοκληρώθηκαν χθες και επίσημα οι εργασίες καθαρισμού του τόπου «μηδέν», εκεί που υψώνονταν πριν από λίγους μήνες οι Δίδυμοι Πύργοι του World Trade Center. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 11,35 μονάδων, ποσοστό 0,11%, στις 9.911,69 μονάδες. Ανοδο 7,53 μονάδων, ποσοστό 0,46%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.631,92 μονάδες.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν ακόμη πιο χαμηλά, στα κατώτερα επίπεδα του επταμήνου και των ορίων διακύμανσης που ακολουθούν από τον Νοέμβριο του 2001, καθώς οι μετοχές τηλεπικοινωνιών παρέμειναν υπό πίεση, ενώ οι επενδυτές εμφανίσθηκαν ανήσυχοι για τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν.
Η αρνητική εικόνα που έδειξε η Wall Street για μια ακόμη συνεδρίαση συνέβαλε στη δημιουργία αυξημένων πιέσεων στην Ευρώπη.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,3% και 1,6%, αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από τις 50 μετοχές του δεύτερου δείκτη μόνο έξι έκλεισαν με κέρδη.
Ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας έχασε το 2,9% της αξίας του, ακολουθούμενος από τον δείκτη τηλεπικοινωνιών που υποχώρησε κατά 2,7%.
Αντίθετα, οι μετοχές της παραδοσιακής οικονομίας, όπως των Diageo, L'Oreal, κατάφεραν να καταγράψουν μικρά κέρδη.
Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 5,9%, της Ericsson κατά 5,7% και της Nokia κατά 3,5%. Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως Volkswagen και DaimlerChrysler.
Οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους και στις συναλλαγματικές εξελίξεις καθώς η ραγδαία ανατίμηση του ευρώ ίσως πλήξει την εξαγωγική δραστηριότητα της Ευρωζώνης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ