Ισπανία: Αλμα των επιτοκίων στη δημοπρασία εντόκων

Αντλήθηκαν 3,077 δισ. ευρώ
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 12:34
UPD:15:13

Ποσό ύψους 3,077 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα η Ισπανία μέσω της δημοπράτησης τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με ιδιαίτερα αυξημένο όμως κόστος δανεισμού.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για τα τρίμηνα έντοκα ανήλθε σε 2,363% έναντι 0,846% της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης στις 22 Μαΐου, ενώ για τα εξάμηνα έντοκα σχεδόν διπλασιάστηκε στο 3,237% από 1,737% που ήταν στις 22 Μαΐου.

Η Ισπανία κατέθεσε τη Δευτέρα επίσημο αίτημα προς τους ευρωπαίους εταίρους για στήριξη των τραπεζών της με ποσό έως 100 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Υποβάθμιση 28 ισπανικών τραπεζών από Moody's

Αργά χθες, ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s ανακοίνωσε την υποβάθμιση 28 ισπανικών τραπεζών από μία έως και τέσσερις βαθμίδες, σε συνέχεια της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ισπανίας σε Baa3 από A3 στις 13 Ιουνίου.

Η Moody's είχε υποβαθμίσει την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να ζητήσει στήριξη από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, θα αύξανε περαιτέρω το χρέος της χώρας. Παράλληλα, είχε υπογραμίσει την περιορισμένη πρόσβαση της Ισπανίας στις αγορές.

Στη σχετική ανακοίνωση είχε επισημανθεί ακόμη ότι η αξιολόγηση της χώρας θα τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης και η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.

Ιταλία: Αντλήθηκαν 3,9 δισ. ευρώ

Και στην Ιταλία, όμως, καταγράφηκε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού στη δημοπρασία αξιογράφων μηδενικού κουπονιού και άλλων με ρήτρα πληθωρισμού, μέσω των οποίων η Ρώμη άντλησε συνολικό ποσό ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, ποσό 2,9 δισ. ευρώ αφορούσε ομόλογα μηδενικού κουπονιού λήξης Μαΐου 2014 με απόδοση 4,712% έναντι 4,037% προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας.

Επίσης, αντλήθηκαν 916 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγων με ρήτρα πληθωρισμού, λήξης Σεπτεμβρίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2026, με επιτόκιο 5,20% για εκείνα που ωριμάζουν το 2016 (4,39%) και μεσοσταθμικά 5,29% για εκείνα που λήγουν το 2026.

ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζεται επαναθεμελίωση της Ευρώπης

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την υπαγωγή και της Ισπανίας και της Κύπρου σε μηχανισμούς στήριξης, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή τους εκτιμά πως «αναδεικνύουν με τον πιο φανερό τρόπο ότι η κρίση δεν είναι κάποιων μεμονωμένων χωρών, αλλά συστημική και συνολική για την Ε.Ε. και οφείλεται στην ασκούμενη καταστροφική πολιτική της σκληρής λιτότητας και της ακραιφνούς νεοφιλελεύθερης δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι «χρειάζεται επαναθεμελίωση της Ευρώπης και συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, όπου εκτός των άλλων, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σχέδιο μετατροπής των επιμέρους δημόσιων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος και η δημιουργία αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού». «Την ίδια στιγμή, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη, όπως έχουμε από καιρού επισημάνει και έχουμε καταθέσει και σαν Ευρωπαϊκή αριστερά, για αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ με απευθείας δανεισμό των κρατών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Παράλληλα, απαιτούνται πρωτοβουλίες για την από κοινού αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη και το δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες για μια άλλη πολιτική σε όφελος της κοινωνίας».

Καταλήγοντας, επικρίνει την κυβέρνηση: «Μέσα σε αυτό το σκηνικό, δυστυχώς η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας παραμένει εγκλωβισμένη στην πολιτική του μνημονίου και δεν μπορεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με άλλες χώρες για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στην Ευρώπη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα