Μέχρι την Τετάρτη στη Βουλή το σ/ν για το ασφαλιστικό

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2002 10:37
UPD:11:31

ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό εν μέσω αντιδράσεων των συνδικαλιστικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Την Παρασκευή, η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ που συγκλήθηκε για να συζητήσει την τακτική των συνδικάτων απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, κατέληξε σε ανοιχτή κρίση.

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ (20 μέλη στη διοίκηση της ΓΣΕΕ) αποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία για την τελική απόφαση, δηλώνοντας ότι υπερισχύει η απόφαση του γενικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας που είναι ανώτερο όργανο.

Αντιθέτως, οι συνδικαλιστές των κομμάτων της αντιπολίτευσης (24 μέλη) παρέμειναν στην αίθουσα και αποφάσισαν με πλειοψηφία (23 ψήφοι) την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων και την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας μαζί με την ΑΔΕΔΥ, τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας μιλώντας σήμερα στο ρ/σ "Flash" έκανε λόγο για «ετερόκλητη συμμαχία που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση» και υποστήριξε ότι η μόνη απόφαση της ΓΣΕΕ είναι να προχωρήσει σε απεργία χωρίς να διατυπώνει άλλες προτάσεις. Τόνισε παράλληλα ότι στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή θα αποκαλυφθεί ότι δεν έχει διατυπωθεί καμμία άλλη τεκμηριωμένη και συμπαγής πρόταση εκτός από αυτή της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κ. Ρέππας μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, για τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού θα υπολογίζεται η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας, μειώνεται στα 3.500 ημερομίσθια η προϋπόθεση θεμελίωσης κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης σε συνάρτηση με το 65ο έτος, διευρύνεται από 10 σε 13 χρόνια για τα βαρέα και ανθυγιεινά η βάση κάλυψης των 1000 ενσήμων, καταργείται από 1.1.2008 η εισφορά των συνταξιούχων υπέρ του ΛΑΦΚΑ κ.ά.

Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε επίσης ότι το χρέος προς το ΙΚΑ θα καλυφθεί με ομόλογα ύψους 500 δισ. δρχ. φέτος, άλλων 500 το 2003 και 300 δισ. το 2004 με επιτόκιο 3,5 και δυνατότητα ρευστοποίησης μέρους των ομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα