Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2002 19:04
UPD:19:11

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αρνητικό ήταν σήμερα το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Έντονες πιέσεις δέχθηκαν από την αρχή των συνεδριάσεων οι κλάδοι τηλεπικοινωνιών, υψηλής τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης, ενώ οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν στο σύνολο των κλάδων μετά το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν και σήμερα περιορισμένη λόγω της αργίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις τελευταίες συνεδριάσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποβάθμιση των προβλέψεων της αμερικανικής εταιρείας Flextronic σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο, στην αιφνιδιαστική παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Tyco International, που επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την αξιοπιστία των λογιστικών καταστάσεων των εταιρειών, και στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Lehman Brothers για τα έσοδα του αμερικανικού κολοσσού μέσων ενημέρωσης AOL Time Warner στην τρέχουσα χρήση.

Αντιθέτως, οι επενδυτές δείχνουν να αγνοούν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής αλλά και της αμερικανικής οικονομίας.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.065,88 μονάδες καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξεως του 3,82%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της France Telecom, η οποία διαπραγματευόταν σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Η τιμή της υποχώρησε κατά 5,65%. Απώλειες άνω του 5% κατέγραψε η μετοχή της Alcatel και της εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics. Η μετοχή του ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal απώλεσε 6,52%.

Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI έκλεισε στις 6.415,7 μονάδες μειωμένος κατά 2,07% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών στις 3.257,85 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,17%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,67%, στις 4.621,07 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση που σημείωσαν το Μάιο οι πωλήσεις τους στην αμερικανική αγορά.

Πτώση (4%) σημειώνει και ο τίτλος της Deutsche Telekom AG μετά από δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" που τη φέρνει να χάνει παραγγελία σχετική με τεχνολογία πληροφορικής στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας αξίας 6,6 δισ. ευρώ. Το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, υποστηρίζει ότι κοινοπραξία με επικεφαλής την EADS υπέβαλε καλύτερη προσφορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα