Εμφαση στις υφιστάμενες επενδύσεις του ΟΤΕ στο εξωτερικό

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2002 19:00

Εμφαση θα δοθεί στην αύξηση των αποδόσεων των επενδύσεων του ΟΤΕ στο εξωτερικό, τόνισε στην πρώτη του εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, από τότε που ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λευτέρης Αντωνακόπουλος. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον κ. Αντωνακόπουλο, δεν είχαν τις αποδόσεις που προέβλεπαν τα επιχειρηματικά πλάνα.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την ρουμανική ROM TELECOM, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται κεφάλαια περίπου 450 εκατ. δολ. Από αυτά ο ΟΤΕ είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει 250 εκατομμύρια δολάρια (τα 50 εκατ. τα έχει ήδη εγκρίνει) και τα υπόλοιπα θα χορηγηθούν από τράπεζες, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην εταιρεία. Οπως διευκρίνισε ο κ. Αντωνακόπουλος, το σχέδιο αυτό έχει υποβληθεί στη ρουμανική κυβέρνηση και αναμένεται η απάντηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του ΟΤΕ σε άλλες βαλκανικές χώρες, ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την παρουσία του ΟΤΕ στην κινητή τηλεφωνία της Σερβίας. Η κινητή τηλεφωνία στη Βουλγαρία θα έχει κέρδη το 2003, ενώ μελετάται το πακέτο της σταθερής τηλεφωνίας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν τελικά θα υποβληθεί προσφορά για την BTC.

Επιχειρηματικά πλάνα

Αναφερόμενος στα επιχειρηματικά πλάνα του ΟΤΕ, ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ούτε υπάρχουν σκέψεις για πώληση θυγατρικών εταιρειών του ΟΤΕ, για τις οποίες όμως υπάρχει σκέψη ενοποίησής τους. Ο κ. Αντωνακόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον και έχουν γίνει προτάσεις για την εξαγορά ποσοστού 8% των μετοχών του ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων του Οργανισμού, ο Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι το οικόπεδο του ΟΤΕ στην Παλλήνη, έκτασης 130 στρεμμάτων, και αντικειμενικής αξίας 800 εκατ. δρχ., έχει παραχωρηθεί για την κατασκευή του δημοσιογραφικού χωριού για την Ολυμπιάδα του 2004 και ο κατασκευαστής έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή 6,4 δισ. δρχ. Για το κομμάτι της "πίτας" που θα πάρουν οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού εκτίμησε ότι θα φτάσει περίπου στο 5% του τζίρου για το 2002.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αντωνακόπουλος στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο Οργανισμός. Δήλωσε ότι εξαντλήθηκε το περιθώριο της εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων. Την τελευταία τριετία συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 4.000 άτομα και το προσωπικό μειώθηκε στις 18.000.

Ανακοίνωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού. Τέλος, ο κ. Αντωνακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να δοθεί στους εργαζόμενους μέρος των περίπου 13,5 εκατομμυρίων μετοχών του ΟΤΕ που έχει αγοράσει ο Οργανισμός για να στηρίξει την τιμή της μετοχής. Το ποσό αυτό αυτό αντιστοιχεί στο 2,7% των μετοχών του ΟΤΕ και υπάρχει εξουσιοδότηση για αγορά μέχρι του 10% των μετοχών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα