Peugeot Citroën: Περικοπές 8.000 θέσεων εργασίας

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 10:26
UPD:19:18

Σε περικοπές 8.000 θέσεων εργασίας προχωρά η Peugeot Citroën, που ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή της παραγωγής σε εργοστάσιό της στο Ολνέ -έξω από το Παρίσι- που απασχολεί 3.000 άτομα το 2014.

Σε περικοπές 8.000 θέσεων εργασίας προχωρά η Peugeot Citroën, που ανακοίνωσε επίσης το σχέδιό της να διακόψει το 2014 την παραγωγή σε εργοστάσιό της στο Ολνέ -έξω από το Παρίσι- που απασχολεί 3.000 άτομα.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία που κατέγραψε το α' εξάμηνο του 2012 μείωση πωλήσεων 13%, προγραμματίζει επίσης μείωση της παραγωγής της σε βιομηχανική μονάδα που διαθέτει στο Πουασί, επίσης στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων, καθώς και την κατάργηση 1.400 θέσεων εργασίας εκ των 5.600 που διαθέτει σήμερα σε εργοστάσιό της στη Ρέν της Δυτικής Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Φιλίπ Βαράν δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. «Κατανοώ πλήρως τη σοβαρότητα της σημερινής ανακοίνωσης όπως και το σοκ και τα συναισθήματα που θα προκληθούν στην εταιρεία», επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση.

Πάντως, η εταιρεία κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να «αναζωογονήσει τη μονάδα στο Ολνέ», αλλά και να προσφέρει θέσεις εργασίας στο εργοστάσιό της στο Πουασί, σε ποσοστό 50% όσων εργάζονται σήμερα στη μονάδα του Ολνέ.

Ζαν Μαρκ Ερό: «Αληθινό σοκ» η κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας

Για «αληθινό σοκ» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό στο άκουσμα των προθέσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι θορυβήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο έκταση του σχεδίου που ανακοινώθηκε.

Παράλληλα, ο Ερό ζήτησε από τη διεύθυνση της Peugeot Citroën να αρχίσει «χωρίς καθυστέρηση μια υποδειγματική και υπεύθυνη συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να μελετηθούν και να συζητηθούν όλες οι πρωτοβουλίες που μπορεί να προτείνουν οι εκπρόσωποι των μισθωτών και οι ειδικοί τους με πρώτους στόχους τη βιώσιμη προστασία της απασχόλησης και τη διατήρηση μιας βιομηχανικής δραστηριότητας σε όλα τα γαλλικά εργοστάσια».

Προανήγγειλε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει στις 25 Ιουλίου ένα σχέδιο υποστήριξης του κλάδου του αυτοκινήτου.

Από την πλευρά του, ο Βαράν απέρριψε σήμερα την ιδέα ενός δανείου ή μιας εισόδου του κράτους στο κεφάλαιο της επιχείρησης.

«Έχουμε σημαντική χρηματοπιστωτική ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Το να βάλουμε χρήματα στον όμιλο δεν θα γεμίσει τα εργοστάσιά μας», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση από την PSA Peugeot Citroen αποτελεί «ένα σεισμό» για την απασχόληση στη Γαλλία, δήλωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου, της CGT, εκτιμώντας ότι οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν «πρέπει να πολλαπλασιαστούν με το τρία, ακόμη και με το τέσσερα» για να μετρηθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν σε όρους απασχόλησης για το σύνολο της χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα