Μπόφινγκερ: Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει σημαντικά μέτρα λιτότητας

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 16:41

Την εκτίμηση ότι οι χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση χρέους στην Ευρώπη τηρούν τις δεσμεύσεις τους σε μεγάλο βαθμό, εκφράζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής Οικονομίας και μέλος της επιτροπής «σοφών», η οποία συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση.

«Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και, ιδίως, η Ελλάδα έχουν εφαρμόσει σημαντικά μέτρα λιτότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post. Ο κ. Μπόφινγκερ αποδίδει στην ύφεση, που προκάλεσαν αυτά τα μέτρα, το γεγονός ότι τα ελλείμματα δεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της χώρας του, η οποία, όπως λέει, «δημιουργεί στους πολίτες την εντύπωση ότι θα βοηθούσαμε τις άλλες χώρες, ακόμη και αν αυτές δεν έκαναν τίποτα». Αντ΄αυτού, ο ίδιος προτείνει να εξηγήσει το Βερολίνο τι σημαίνουν τα μέτρα λιτότητας και οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

O Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής Οικονομίας και μέλος της επιτροπής «σοφών», η οποία συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» των ευθυνών στην Ευρώπη, ο Γερμανός καθηγητής επισημαίνει ότι, με τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) υπάρχει ήδη τέτοια ανάληψη ευθύνης. Προσθέτει, επίσης, ότι «όποιος θεωρεί ότι η συστημική κρίση της ευρωζώνης μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την ανάληψη κανενός είδους ευθύνης για τις άλλες χώρες, είναι αφελής».

Οσον αφορά στις προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ευθυγραμμιζόμενος με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οικονομολόγος προειδοποιεί για τους κινδύνους στην ευρωζώνη, από την καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης ή από το ενδεχόμενο έκδοσης αρνητικής απόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα