ΗΠΑ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,5%

Στο δεύτερο τρίμηνο
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 16:15
UPD:28/07/2012 01:04

Επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας καταδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς το ΑΕΠ β' τριμήνου ενισχύθηκε κατά 1,5%, σε ετησιοποιημένη βάση.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αυξηθεί κατά 2%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Το δ’ τρίμηνο του 2011, ο ρυθμός ήταν ακόμη υψηλότερος, στο 4,1%. Σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση αυτή έχει διαδραματίσει η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους.

Αρνητικά έχουν επιδράσει, επίσης, οι κλιμακούμενες ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Έντονοι είναι οι φόβοι για επικείμενες περικοπές δημοσίων δαπανών, καθώς και για αύξηση της φορολογίας. «Πονοκέφαλο» προκαλεί στους επενδυτές και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Τα στοιχεία δεν εξέπληξαν τους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν ανάλογη επιβράδυνση. «Η οικονομία δυσκολεύεται να διατηρηθεί σε ένα επίπεδο», σχολιάζει στο Reuters ο Ρόμπερτ Ντάι, επικεφαλής οικονομολόγος της Comerica στο Ντάλλας.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο θα δώσει στη Fed το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει σε νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα