Τη δέσμευση να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να προστατεύσουν το ευρώ εκφράζουν η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε κοινή ανακοίνωσή τους, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζητήσαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη.
«Η Γερμανία και η Γαλλία είναι βαθιά προσηλωμένες στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης. Είναι αποφασισμένες να κάνουν τα πάντα για την προστατεύσουν» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση. Προσθέτουν πάντως πως όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους «μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».
Ανάλογη δέσμευση ανέλαβε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, οδηγώντας τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και το ευρώ σε άνοδο. «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να προστατέψει την ευρωζώνη», είχε δηλώσει ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης σε συνέδριο για τις επενδύσεις στο Λονδίνο. «Και πιστέψτε με, αυτό θα είναι αρκετό», διαβεβαίωσε. «Από τη στιγμή που τα επίπεδα των πριμ (αποδόσεων κρατικών ομολόγων) υπονομεύουν τη ροή των καναλιών μέσω των οποίων λειτουργεί η νομισματική πολιτική, έγκεινται στην αρμοδιότητά μας», επισήμανε ο κ. Ντράγκι.
Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται «στο πλαίσιο της εντολής της ΕΚΤ για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προάσπιση του ευρώ», παρατηρεί από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζει ωστόσο ότι τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Πρώτα απ' όλα χρειάζονται προσπάθειες από την πλευρά των χωρών μελών (της ευρωζώνης», συμπληρώνει ο Σόιμπλε και χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ισπανία για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, όπως και τα μέτρα που έλαβε η Ιταλία για τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της. Όσον αφορά την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι «τα προγράμματά τους βρίσκονται σε καλό δρόμο».
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αναζωπυρώνοντας ανησυχίες για ισπανικό αίτημα πλήρους διάσωσης (εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Παράλληλα, επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Διαψεύδονται επισήμως τα περί πλήρους διάσωσης της Ισπανίας
Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει επισήμως πως δεν πρόκειται να υπάρξει συνολικό σχέδιο διάσωσης της χώρας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στις αγορές. «Δεν θα υπάρξει διάσωση, αυτό δεν είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται» διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Την Τετάρτη όμως η ισπανική οικονομική εφημερίδα El Economista (Ελ Εκονομίστα) έγραφε για ένα σχέδιο βοήθειας ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επέτρεπε στην Ισπανία να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Το σχέδιο αυτό επρόκειτο να προστεθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, στη χρηματοπιστωτική βοήθεια για τις ισπανικές τράπεζες, η οποία μπορεί να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και για την οποία έχει ήδη δεσμευτεί το Eurogroup.
«Η επιλογή της (συνολικής) διάσωσης αποκλείεται» επέμεινε σήμερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι «όσον αφορά το θέμα της διάσωσης και της (εξωτερικής) παρέμβασης, έχουν γραφτεί πολλά τις τελευταίες ημέρες».
Παράλληλα όμως αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Ισπανία παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι μπορεί να χρειαστεί ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ αν το κόστος δανεισμού της παραμείνει εξαιρετικά υψηλό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα έθεσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο την Τρίτη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας ξεπερνούσε το 7,6%,. Αν χρειαστεί, τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθούν στον ισπανικό τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης και σημείωσε ότι ο Σόιμπλε είπε στον Ντε Γκίντος ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να εξετάσει μια διάσωση πριν από τη λειτουργία αργότερα φέτος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
«Τίποτε δεν θα γίνει έως ότου λειτουργήσει ο ΕΜΣ. Όταν αυτός καταστεί επιχειρησιακός θα δούμε ποιο θα είναι το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και ίσως να επανέλθουμε στο ζήτημα» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ερωτηθείσα για τα σχόλια αυτά του αξιωματούχου της ευρωζώνης, η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης σημείωσε: «Αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο. Αυτή η πιθανότητα (για ένα σχέδιο διάσωσης 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ισπανία) δεν εξετάστηκε και δεν συζητήθηκε».