Νέο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών στις 17.00

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 17:35
UPD:01/08/2012 07:34

Nέα συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να εξετάσουν το πρόγραμμα περικοπών που απαιτούν οι δανειστές ώστε να συνεχίσουν την χρηματοδότηση της χώρας, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

Nέα συνάντηση θα έχουν σήμερα στις 17.00 οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να εξετάσουν το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ. Προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα, ενώ οι διαφορετικές προσεγγίσεις Μαξίμου, που θέλει τα μέτρα να κλειδώσουν τώρα, και Ιπποκράτους, που μιλά για σπάσιμό τους σε δύο φάσεις, δημιούργησαν το βράδυ κλίμα δυσφορίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, στη συνάντησή του με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στην τρόικα τη θέση του για επιμερισμό των μέτρων των 11,5 δισ. (που βάσει μνημονίου απαιτούνται για τη διετία 2013-2014) σε δύο φάσεις και σε βάθος τεταετίας. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πάντως ότι μέχρι τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει να λεχθεί τίποτα περισσότερο, διότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει αρραγές εσωτερικό μέτωπο.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να συζητήσουν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή μέτρων για την εξεύρεση 11,5 δισ. ευρώ και ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί να συζητήσει οτιδήποτε άλλο πρέπει να το κάνει σε πολιτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε πως τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να εξευρεθούν τώρα, προσθέτοντας πως σε αυτή τη φάση κανείς δεν πρόκειται να δεχτεί να συζητήσει για δύο δόσεις.

Όπως είχε γίνει γνωστό από χθες Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος σε δύο φάσεις και σε βάθος τετραετίας, αρνούμενος να συναινέσει τώρα σε πρόγραμμα περιστολής 11,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν ταφόπλακα για την οικονομία και τον ελληνικό λαό. Αντίθετα, προτείνει τώρα μέτρα της τάξης των 6 δισ., χωρίς τις περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα και το Σεπτέμβριο και αφού προηγηθεί η προκαταρκτική έστω συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου κατά δύο χρόνια (έως το 2016, αντί του 2014) και αφού η Ελλάδα λάβει το πράσινο φως από την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, τα υπόλοιπα μέτρα, για τα 5,5 δισ., επιμερισμένα σε τέσσερα, αντί για δύο χρόνια.

Το βράδυ κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν πως οι περικοπές 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ήδη, όμως, όπως προσθέτουν, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Τα μέτρα των 11,5 δισ. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».

Η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές της Ιπποκράτους, πριν καν επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση. Επίσης, σημειώνουν ότι είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα -κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση.

Η άτυπη αυτή ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. «Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της» δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Το πρωί ο Πρωθυπουργό δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της τρόικας για την παροχή διευκρινίσεων «γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα», όπως επισήμως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Η συνάντηση έγινε στις 9 το πρωί παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

«Η κυβέρνηση παραμένει αρραγής και δεν έχει άλλη επιλογή από το να πετύχει», υποστήριξε νωρίτερα σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, και χαρακτήρισε «βαρύ και δύσκολο εισιτήριο τα 11 δισ.», αλλά όπως είπε, «είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να μην ξαναγυρίσουμε δεκαετίες πίσω».

«Ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και προσπαθούμε αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές θυσίες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη και μεγαλύτερη δυνατή λύση, ώστε να διασφαλιστούν οι ευπαθείς ομάδες και να μην παρθούν οριζόντια μέτρα. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε εξειδίκευση των μέτρων.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη ΝΕΤ ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς, όπως είπε, υπάρχει εκκρεμότητα με την καταβολή της προβλεπόμενης από τη δανειακή σύμβαση δόσης. Επισήμανε πάντως πως υπάρχει η διαβεβαίωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «θα βρεθεί λύση» με το ελληνικό ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναλύοντας την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ώστε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να είναι όσο το δυνατό κοινωνικά δικαιότερο».

«Αυτό που μας απασχολεί, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχουμε βρει που συνίσταται σε «ένα πρόγραμμα εκτός στόχων, ύφεση πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις, σχεδόν διπλάσια η ανεργία και πάνω από 54% στα νέα παιδιά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι ισχύει η δέσμευση ότι δεν θα θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι και υποστήριξε ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα πακέτο που θα φέρει ανάταση και ανάπτυξη.

«Συνεκτιμούνται οι πολιτικές ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει τις ελάχιστα δυνατές επιβαρύνσεις στο σκέλος των συντάξεων», είπε, ενώ, όπως πρόσθεσε, σε κάθε περίπτωση, το πρώτο ζητούμενο είναι να υλοποιήσουμε τον φετινό προϋπολογισμό με θρησκευτική ευλάβεια τουλάχιστον στο σκέλος των δαπανών και δεύτερον να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε δεσμευτεί ή έχουμε επιλέξει ως κυβέρνηση να κάνουμε.

Τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε, θα πρέπει να χουμε κανονίσει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, να έχουμε καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έναν προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και να χουμε καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης προσήλθαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό επιδιώκοντας από κοινού εφαρμογή του προγράμματος σε δύο φάσεις και σε βάθος τετραετίας, ενώ εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσαν ότι συμφωνούν σε «έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό».

«Κακώς μιλάτε για μέτρα», παρατήρησε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι στο επίκεντρο της συζήτησης των κυβερνητικών εταίρων βρέθηκε ένα «συνολικό στρατηγικό πλαίσιο» με βασικό στόχο να βγει η χώρα από την κρίση, να ανασχεθεί η ύφεση, να προωθηθούν η ανάπτυξη και οι διαθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερωτηθείς ειδικότερα για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως πρόκειται για μία από τις παραμέτρους που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Υπάρχουν και άλλες δυο: χρειάζονται σταθερά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και να μείνει το ίδιο το ονομαστικό βάρος του χρέους», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι εθνικό και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για ανεύθυνη στάση, καταλογίζοντάς του ότι «επενδύει στο αδιέξοδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι στη σύσκεψη δεν συζητήθηκαν περικοπές, αλλά ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που, όπως είπε, είναι πολλά, μεγάλα και ακανθώδη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε για άλλη μία φορά πως «η κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη», ενώ έκανε γνωστό πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε αδιέξοδο στις συζητήσεις, αλλά αντίθετα όπως είπε, διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων. «Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει δεν υπάρχει διαφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μίγμα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναφορικά με το πακέτο των περικοπών. Όπως είπε, υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών ότι «πρέπει να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ, ότι χρειάζονται δυο ακόμη χρόνια, αλλά και ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος». Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι «να μην ακυρώσουμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη».

Επίθεση στην τριμερή κυβέρνηση εξαπέλυσε για άλλη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να κρυφτούν ο ένας πίσω από τον άλλο και όλοι μαζί προσπαθούν να κρυφτούν από τον ελληνικό λαό».

Αναφέρει ακόμη πως οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης «έχουν ήδη συμφωνήσει στα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας των €15 δις και απλώς σκηνοθετούν την παρουσίασή τους».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «οι εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό για τη λήψη κάθε φορά πρόσθετων μέτρων λιτότητας, με πρόσχημα τη "σωτηρία" της χώρας, στην πραγματικότητα τη βυθίζουν ολοένα και περισσότερο στην ύφεση και τη φτώχεια, απομακρύνοντας τη από την ευρωζώνη».

«Παρακολουθούμε ακόμη ένα επεισόδιο του "στημένου ναυαγίου" της ελληνικής Οικονομίας» και οι πρωταγωνιστές του «έχουν ευθύνες βαριές και απαράγραπτες», παρατήρησε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης.

«Η τρόικα εσωτερικού σε συνεργασία με την τρόικα εξωτερικού επιμένουν στην εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο εγκαταλείπουν και απορρίπτουν ακόμη και οι τελευταίοι μνημονιακοί θύλακες, όπως ο ΣΕΒ και ο κ. Δασκαλόπουλος, ενώ την ίδια στιγμή οι Financial Times καλούν το ΔΝΤ να παραδεχθεί την αποτυχία του. Καλείται λοιπόν η Ελλάδα να εφαρμόσει πρόγραμμα προορισμένο να αποτύχει για να θεμελιωθεί οριστικά και αμετάκλητα στην αποτυχία αυτή, η απόφαση αποχώρησής της από το ευρώ», υποστήριξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν, παίρνονται και θα παρθούν δεν είναι προσωρινά», αλλά αφορούν «και την μετά κρίση περίοδο» προειδοποιεί από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα τα μέτρα έχουν να κάνουν «με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου η οποία προϋποθέτει την αύξηση της δυστυχίας του λαού». Για το λόγο αυτό το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τα εργατικά-λαϊκά στρώματα «να επιβάλλουν αλλαγή πορείας της κοινωνίας», καθώς, όπως τονίζει, «δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα