Υποβάθμιση της Κύπρου από S&P

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 11:53
UPD:11:58

Σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μία μονάδα, από BB+ σε BB, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης επικαλούμενος την αδύναμη θέση της νήσου χρηματοοικονομικά και τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών της στο ελληνικό χρέος.

Σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μία μονάδα, από BB+ σε BB, προχώρησε η Standard & Poor's, επικαλούμενη την αδύναμη θέση της νήσου χρηματοοικονομικά και τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών της στο ελληνικό χρέος.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα δεχτεί να υπαχθεί σε ένα σχέδιο «διάσωσης» για το τραπεζικό της σύστημα και θέτει ως βασικό σενάριο ότι η Λευκωσία θα διαπραγματευτεί ένα πακέτο 11 δισ. ευρώ (περίπου 60% του κυπριακού ΑΕΠ).

Παράλληλα, προβλέπει ότι το κρατικό χρέος της Κύπρου θα αυξηθεί πάνω από 12% φέτος και τον επόμενο χρόνο, φτάνοντας στο 105% του ΑΕΠ το 2013.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό αναμένεται πάντως, σύμφωνα με την S&P, να μειωθεί σε 3,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2012 και 2014, από 6,3% το 2011.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά, τέλος, ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,5% φέτος και θα παραμείνει στάσιμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα