Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2002 18:58

ΕΝΤΟΝΑ πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης λόγω των ισχυρών πιέσεων στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των πετρελαϊκών εταιρειών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης 4.851,7 μονάδες μειωμένος κατά 1,68%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.004,76 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,55% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.124,88 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,55%. Σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,83% και βρίσκεται στις 4.521 μονάδες.

Μεγάλη πτώση (5,6%) σημείωσε ο τίτλος της Νοkia. Την Τρίτη, η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αναθεώρησε προς τα κάτω -για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους- τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις δευτέρου τριμήνου, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τα κέρδη της. Η Μοrgan Stanley υποβάθμισε σήμερα την τιμή-στόχο της φινλανδικής μετοχής στα 12 ευρώ από 15 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των εταιρειών Ericsson (-8,7%) και Alcatel (-5,25%).

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Η πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA), η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης, παγκοσμίως, για πετρέλαιο στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ανακάμψει ακόμη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/12/223646.htm . Τις σημαντικότερες απώλειες (2,63%) κατέγραψε η μετοχή της Shell.

Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στην τρέχουσα χρήση επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, και τη χαμηλότερη του αναμενόμενου ζήτηση για το σκεύασμα "Meridia". Η μετοχική τιμή της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο υποχώρησε κατά 0,59%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα