Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2002 18:58

Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη

ΕΝΤΟΝΑ πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης λόγω των ισχυρών πιέσεων στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των πετρελαϊκών εταιρειών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης 4.851,7 μονάδες μειωμένος κατά 1,68%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.004,76 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,55% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.124,88 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,55%. Σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,83% και βρίσκεται στις 4.521 μονάδες.

Μεγάλη πτώση (5,6%) σημείωσε ο τίτλος της Νοkia. Την Τρίτη, η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αναθεώρησε προς τα κάτω -για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους- τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις δευτέρου τριμήνου, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τα κέρδη της. Η Μοrgan Stanley υποβάθμισε σήμερα την τιμή-στόχο της φινλανδικής μετοχής στα 12 ευρώ από 15 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των εταιρειών Ericsson (-8,7%) και Alcatel (-5,25%).

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Η πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA), η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης, παγκοσμίως, για πετρέλαιο στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ανακάμψει ακόμη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/12/223646.htm . Τις σημαντικότερες απώλειες (2,63%) κατέγραψε η μετοχή της Shell.

Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στην τρέχουσα χρήση επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, και τη χαμηλότερη του αναμενόμενου ζήτηση για το σκεύασμα "Meridia". Η μετοχική τιμή της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο υποχώρησε κατά 0,59%.