Νέα σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις

Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 12:27
UPD:18:02

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα βρεθεί για δεύτερη ημέρα στο επίκεντρο των συζητήσεων των τριών κυβερνητικών εταίρων, που συναντώνται το απόγευμα, στις 18.00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στο επίκεντρο των συζητήσεων των τριών κυβερνητικών εταίρων, που συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το παρών στη νέα συνάντηση δινει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Δεν αποκλείεται να συζητηθούν επίσης το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και αυτό των πόρων των ΟΤΑ, θέματα στα οποία έκανε αναφορά κατά τις χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν στη σύνταξη ενός νομοσχεδίου το οποίο θα άρει 77 εμπόδια που καθυστερούν 10 «ώριμες» αποκρατικοποιήσεις.

Οπως γράφει η «Ν», πρόκειται για ένα κείμενο που θα αίρει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό τουλάχιστον 51% σε όλες τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Επίσης θα καταργεί τον περιορισμό του νόμου Αλογοσκούφη για τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις εταιρείες δικτύων σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 21% χωρίς άδεια διυπουργικής επιτροπής.

Στο ίδιο κείμενο θα ξεμπλοκάρονται και κομμάτια της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου τα οποία σήμερα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, λόγω δασικών ή περιβαλλοντικών περιορισμών και έλλειψη κανόνων στη χρήση γης.

Οι επιχειρήσεις που θέτει σε προτεραιότητα προς αποκρατικοποίηση η κυβέρνηση είναι το Ελληνικό, η Αφάντου στη Ρόδο, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, το IBC, το Golden Hall, τα Κρατικά Λαχεία, η ΔΕΠΑ , η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ και 48 ακίνητα του Δημοσίου.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για το 2012.

«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από τη σύσκεψη. Η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και οι επενδύσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στο «τιμόνι» του ΤΑΙΠΕΔ έως τις 24/8 ο Κ. Μητρόπουλος

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα παραμείνει ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος μέχρι και την 24η Αυγούστου 2012, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τοποθέτησης της νέας διοίκησης.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργού Οικονομικών, Γ, Στουρνάρα, ο κ. Μητρόπουλος δέχθηκε να παραμείνει στα καθήκοντά του ώστε να διευκολύνει την εθνική προσπάθεια των αποκρατικοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα οριστεί από τη Βουλή με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τα σχέδια της κυβέρνησης εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Για «γενικό πωλητήριο» στη δημόσια περιουσία και μάλιστα με «fast track»" διαδικασίες που «αφαιρεί από την ελληνική οικονομία κρίσιμα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», κάνει λόγο η Χρ. Στάικου, μέλος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση «σε συνδυασμό με τα μέτρα-σοκ των 15 δισ., που επιτείνουν την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία, επισφραγίζει το έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Παράλληλα, η κ. Στάικου υποστηρίζει ότι «η τριανδρία που συγκροτεί την κυβέρνηση είναι απόλυτα ταυτισμένη με τα νέα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις και κινείται στις ράγες της άδικης, αναποτελεσματικής και καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου, που οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και στην έξοδο από την ευρωζώνη».

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σημειώνουν ότι «ενώ η καταιγίδα των οικονομικών μέτρων έχει αποφασιστεί και απλά ψάχνουν τρόπο να τα "σερβίρουν", οι κκ. Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης ετοιμάζουν μήνα Αύγουστο αποκρατικοποιήσεις εξπρές, σε τιμές όσο-όσο, με τα έσοδα να πηγαίνουν στην αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων των δανειστών μας».

«Ίσως νομίζουν ότι μπορούν να πιάσουν τους Έλληνες στη θερινή ραστώνη, αλλά τους διαφεύγει ότι δεν είναι δυνατό να κοροϊδεύουν πολλούς για πολύ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ξεκινά το ξεπούλημα της χώρας ακόμα και τομέων νευραλγικών για την κρατική ασφάλεια ακόμα και οργανισμών κερδοφόρων. Το εθνοκτόνο μνημόνιο προβλέπει την πώληση των πάντων από τις ενεργειακές πηγές μέχρι τους αιγιαλούς μας. Έλληνες αντισταθείτε!», είναι το σχόλιο της Χρυσής Αυγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα