Οριακή μείωση του επιτοκίου στα εξάμηνα έντοκα

Reuters: Νέα έκδοση εντόκων εντός του Αυγούστου
Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 12:37
UPD:15:46

Ποσό ύψους 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) 26 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα από εκείνο της προηγούμενης έκδοσης του Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο υποχώρησε στο 4,68% από 4,70% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,06 φορές έναντι συντελεστή κάλυψης 2,16 στη δημοπρασία της 10ης Ιουλίου.

«Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,68%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,288 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,06 φορές», αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ στην ανακοίνωσή του.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012., στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, προκειμένου να αποπληρώσει κρατικό ομόλογο που λήγει αργότερα αυτόν το μήνα.

«Θα υπάρξει την Παρασκευή ανακοίνωση για το ποσό και τις λεπτομέρειες», δήλωσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Αυγούστου λήγει ομόλογο αξίας 3,2 δισ. ευρώ, το οποίο κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η έκδοση θα είναι επιπλέον των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που θα δημοπρατηθούν την επόμενη εβδομάδα για την αναχρηματοδότηση παλαιότερης έκδοσης 1,6 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα