Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2002 19:10

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών υποχώρησαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τα αποθαρρυντικά νέα για την αμερικανική οικονομία και τη συνακόλουθη πτώση των μετοχών στη Wall Street.

Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,9%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα έξι μηνών, γεγονός που επανέφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό σχετικά με την κατάσταση της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

«Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ήταν απογοητευτικά και αναζωπύρωσαν τις πρόσφατες ανησυχίες για το ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσε στο "Reuters" ο Κεν Ουότρετ, επικεφαλής οικονομολόγος στη γαλλική BNP Paribas. «Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, απομακρύνουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των τραπεζών και της υψηλής τεχνολογίας με τις μετοχές της βρετανικής Αbbey National και της γαλλικής France Telecom να υποχωρούν κατά 4,24% και 4,55% αντιστοίχως.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.771,9 μονάδες, μειωμένος κατά 1,64%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.957,33 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,18%, ενώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,81% και βρίσκεται στις 4.473,47 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα