Οι τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2002 19:11

Στον απόηχο των παρατηρήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας προχώρησε σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, σε τροποποιήσεις διατάξεων.

Ειδικότερα, αλλάζει η ρύθμιση που αφορά τη λειτουργία των ταμείων αυτασφάλισης των εργαζομένων στις τράπεζες και αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής τους από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ με κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργών Εργασίας και Οικονομίας, και αφού προηγηθεί η εκπόνηση μελέτης από την υπό σύσταση Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Επίσης, επιταχύνεται η ένταξη όλων των ειδικών ταμείων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών, καθώς η σχετική διάταξη προβλέπει την ένταξή τους έως το 2008, και όχι από το 2008 όπως προβλεπόταν αρχικά.

Στο νομοσχέδιο προστέθηκε ακόμη διάταξη για τον υπολογισμό της σύνταξης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει ενός επιπλέον ποσού 60.000 δρχ. όπως προβλέπεται και για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ απαλείφθηκε η ρύθμιση που προέβλεπε την αναγνώριση Βαρέων και Ανθυγιεινών στο δημόσιο από το 2005.

Αλλαξε τέλος, η διάταξη για τη διαδικασία αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τις εργαζόμενες μητέρες, η οποία σύμφωνα με την τροποποίηση του κ. Ρέππα, θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Οι αλλαγές κρίνονται ανεπαρκείς από την ΟΤΟΕ, που ανακοίνωσε ότι συνεχίζει αύριο τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

Πρόκληση, χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ τις τροποποιήσεις του υπουργού Εργασίας και καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία που κήρυξε μαζί με τη ΓΣΕΕ για την Τρίτη 18 Ιουνίου.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι συνταξιούχοι των ειδικών ταμείων των ΔΕΚΟ και τραπεζών που προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 26 Ιουνίου στην πλατεία Κάνιγγος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα