Στα υψηλότερα της ημέρας το ευρώ έναντι του δολαρίου

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2002 13:43
UPD:13:49

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ μετά τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσαν τα χθεσινά αποθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Μάιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/14/224369.htm .

Το αμερικανικό νόμισμα πλήττεται παράλληλα από τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση των μετοχικών αξιών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/14/224356.htm , καθώς και από τις ενδείξεις ότι κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα επικρατήσουν πτωτικές τάσεις.

Στις 13:30 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 94,78 σεντς -στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας- έναντι 94,40 σεντς λίγο μετά τις 10 το πρωί και 94,34 σεντς αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 94,17 σεντς ανά ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς, επιχειρώντας να ερμηνεύσουν τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος επικαλέστηκαν επίσης αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα, πρόσφατα σκάνδαλα, τα οποία έχουν «τραυματίσει» την εμπιστοσύνη των επενδυτών, http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/14/224361.htm , καθώς και την ένταση που εξακολουθεί να επικρατεί τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν. Οι ανησυχίες εντάθηκαν σήμερα μετά την είδηση ότι εξερράγη βόμβα στο Καράτσι από την οποία βρήκαν το θάνατο οκτώ άνθρωποι http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/14/224445.htm .

«Κάθε φορά που συμβαίνουν τέτοιου είδους γεγονότα, προβαίνουμε σε πώληση δολαρίων, καθώς ξυπνούν οι μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" ιάπωνας διαπραγματευτής στην αγορά συναλλάγματος.

Ωστόσο, το δολάριο ενδέχεται να ανακάμψει στη διάρκεια της ημέρας μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Μαϊου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του "Bloomberg", η παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών σημείωσε άνοδο κατά 0,3% τον περασμένο μήνα έναντι αύξησης 0,4% τον Απρίλιο. Εάν επαληθευθεί η παραπάνω πρόβλεψη, θα πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται στις 16:15'(ώρα Ελλάδος), ενώ μισή ώρα αργότερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 97 (από 96,9 στα τέλη Μαϊου και 96 στα μέσα του ίδιου μήνα).

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό μεταξύ 2,5% και 2,7%, ταχύτερο από αυτόν που προέβλεπε τον Απρίλιο (2,3%).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα