Σε «ελεύθερη πτώση» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα εννεαμήνου οι γενικοί δείκτες
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2002 14:19
UPD:14:37

ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ρευστοποιήσεις προβαίνουν οι επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις εταιρικές επιδόσεις. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα κορυφαίες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες -κυρίως από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας- αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα οικονομικά τους αποτελέσματα τόσο στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 όσο και στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

«Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν τον τρόπο ή δεν μας λένε από πού θα έρθουν τα κέρδη... Είναι προτιμότερο για τους επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής», δήλωσε στο "Bloomberg" διαχειριστής κεφαλαίων στην Banca Profilo στο Μιλάνο επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση ασφαλείς τοποθετήσεις.

Απαισιόδοξος για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς εμφανίστηκε και ο Λ. Γουάιτλοου, στέλεχος της Artemis Management, o oποίος με δηλώσεις του στο "Reuters" τόνισε ότι δεν «βλέπει» ανάκαμψη του τεχνολογικού τομέα πριν από το τέταρτο τρίμηνο. Επισήμανε, επίσης, ότι δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ «ράλι» των μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στο τρίτο τρίμηνο, ενώ ως παράγοντα επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος επικαλέστηκε πρόσφατα σκάνδαλα που έχουν πλήξει την αξιοπιστία των επιχειρήσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/14/224361.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει σημαντικές απώλειες 3,06% και έχει υποχωρήσει στις 4.625,9 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Σεπτεμβρίου 2001. Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 3.869,77 μονάδες μειωμένος κατά 2,21% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Χetra DAX στις 4.342,77 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,85%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 2,73% και βρίσκεται στις 2.999,4 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι κλάδοι των τραπεζών, της υψηλής τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών. Σημαντική πτώση (7,68%) σημειώνει η μετοχή της Cap Gemini, της μεγαλύτερης εταιρείας παροxής υπηρεσιών για υπολογιστές στην Eυρώπη μετά την απόφαση των επενδυτικών τραπεζών Merrill Lynch και Goldman Sachs να υποβαθμίσουν την τιμή-στόχο της εν λόγω μετοχής.

Πτώση σημειώνουν επίσης οι μετοχές εταιρειών λογισμικού με τη μετοχή της SAP να χάνει 4,32%, ενώ η μετοχή της βρετανικής Logica έχει υποχωρήσει κάτω από τις 200 πένες για πρώτη φορά μετά το Δεκέμβριο του 1997. Η αμερικανική ομοειδής εταιρεία Adobe αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για έσοδά της, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για την πορεία ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών. Σημειώνεται ότι ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν την Πέμπτη κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ των οποίων η Lucent και η Sprint.

Απώλειες άνω του 4% καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών Alcatel, Vodafone και Nokia, ενώ η μετοχή της Deutsche Telekom με απώλειες 2,26% έχει υποχωρήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της κάτω από το επίπεδο των 10 ευρώ.

Αρνητικός πρωταγωνιστής από τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης είναι μέχρι στιγμής ο τίτλος της Vivendi Universal, ο οποίος χάνει 6,87% και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 1996. H μετοχή του Reuters με απώλειες άνω του 3% έχει διαμορφωθεί στο κατώτερο επίπεδο της ιστορίας του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα