Βερολίνο: «Παράθυρο» μείωσης επιτοκίων για την Ελλάδα

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 11:36
UPD:14:10

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο προσαρμογής των επιτοκίων των δανείων προς την Ελλάδα από τους πιστωτές της ο Γερμανός βουλευτής Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για τη δημοσιονομική πολιτική του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους που τέθηκαν με τα προγράμματα βοήθειας και μόνο μικρές αλλαγές είναι νοητές, όπως αυτές στα επιτόκια, αναφέρει ο κ. Μπάρτλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

O Γερμανός βουλευτής Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για τη δημοσιονομική πολιτική του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Μίκαελ Μάιστερ, εκτιμά ότι αλλαγές που γίνονται στην ελληνική οικονομία είναι πολύ αργές και ότι η Ελλάδα πρέπει να κρίνει τον επόμενο μήνα, αν θα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου εάν έχει πλειοψηφία στη Βουλή και μεταξύ των πολιτών, για τις απαιτούμενες επώδυνες αλλαγές, σημειώνει με νόημα ο κ. Μάιστερ και χαρακτηρίζει λυπηρή μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μέχρι σήμερα, συνεχίζει ο κ. Μάιστερ, οι αναφορές δείχνουν ότι η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι ανεπαρκής, ιδιαίτερα όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ όπως επισημαίνει, οιαδήποτε πρόταση για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα δεν θα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Σαφές πάντως ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σχολιάζοντας δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ περί αποβολής από την ευρωζώνη χωρών-μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, χαρακτήρισε άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική τα σενάρια αυτά.

Σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επανέλαβε ότι τεχνικά θα ήταν εφικτή μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ωστόσο πολιτικά δεν θα ήταν δυνατή και θα συνδεόταν με ανυπολόγιστους κινδύνους.

Όπως εκτίμησε, δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας εκτός και αν εκείνη παραβιάσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Πεποίθησή του μάλιστα, είναι ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της και να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να υλοποιηθεί το σενάριο εξόδου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα