Moody's: Ημιτελής η «διόρθωση» στις περιφερειακές χώρες

Ευρωζώνη
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 10:30
UPD:14:30

A- A A+

Η διόρθωση που επετεύχθη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης είναι στην καλύτερη περίπτωση ημιτελής, εκτιμά ο οίκος Moody's και προβλέπει ότι η οριστική επίλυση των προβλημάτων τους θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

«Η υλοποίηση συγκεκριμένου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία- επέτρεψε τη βελτίωση (της κατάστασης), αλλά ακόμη δεν έχει επιλύσει τις εξωτερικές ανισορροπίες που αναπτύχθηκαν σε αυτές τις χώρες πριν από την κρίση», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του.

«Η διόρθωση είναι στην καλύτερη περίπτωση ημιτελής, ανάλογα με τις χώρες και θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια», εκτιμάται στην ίδια ανακοίνωση.

Σε έκθεση του οίκου Moody's σημειώνεται ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά 7,8% από το υψηλό του επίπεδο, στην Ιρλανδία κατά 13,7% και στην Ισπανία κατά 5,9%, ενισχύοντας τις εξαγωγές των αντίστοιχων χωρών.

Για την Ιταλία επισημαίνεται ότι ακόμα δεν έχει επιτύχει να μειώσει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιό της, να μειώσει το κόστος εργασίας ή να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, στην έκθεση σημειώνεται ότι τα περισσότερα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα στις άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης επιτεύχθηκαν από τις επιχειρήσεις που διατήρησαν την παραγωγή τους, ενώ μείωσαν το προσωπικό τους. «Τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα στην περιφέρεια της ευρωζώνης φαίνεται να έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα βελτιώσεων στην παραγωγικότητα, οι οποίες βασίσθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι η απασχόληση μειώθηκε ταχύτερα από την παραγωγή», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου στην έκθεσή τους.

Όπως υπογραμμίζεται ωστόσο, παρά την πρόοδο που παρατηρήθηκε στα εμπορικά ισοζύγια και την ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος εργασίας σε ορισμένες χώρες, οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να χαλαρώσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. «Μία σύγκριση με τις κρίσεις που αντιμετώπισαν η Σουηδία και η Φινλανδία τη δεκαετία του '90 δείχνει ότι η πλήρης αντιστροφή των συσσωρευμένων ανισορροπιών των χωρών της περιφέρειας - που οφείλονταν στη μείωση της αποταμίευσης των εγχώριων ιδιωτικών τομέων τους παρά των δημόσιων τομέων τους- μπορεί να πάρει ακόμη αρκετά χρόνια», αναφέρεται στην έκθεση, μία σύγκριση που όπως τονίζεται, «ενισχύει τη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη διατηρήσιμου οφέλους».

Προτεινόμενα για εσάς