Ευρωζώνη: Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Στο 11,3% η ανεργία τον Ιούλιο
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 12:17
UPD:12:53

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στα 17 κράτη - μέλη της νομισματικής ένωσης αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,4% που είχαν σημειώσει τον Ιούλιο.

Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, στενεύοντας τα περιθώρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μια νέα μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στα 17 κράτη - μέλη της νομισματικής ένωσης αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,4% που είχαν σημειώσει τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 2,5%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός σημείωνε σταθερή πτώση, από 3% που ήταν το Νοέμβριο του 2011, και σταθεροποιήθηκε στο 2,4% το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρησή του ελαφρώς κάτω του 2%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούλιο στο 11,3%.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η ανεργία ανήλθε στο 23,1% το Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο και αύξηση 6,3% σε σχέση με το Μάιο του 2011.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Ισπανία η οποία προηγείται με 25,1% (στοιχεία Ιουλίου). Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Αυστρία με 4,5%, η Ολλανδία με 5,3%, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο (από 5,5%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μεταξύ των νέων με 53,8% (στοιχεία Μαΐου) ενώ στους άνδρες η ανεργία ανήλθε στο 20,3% και στις γυναίκες στο 26,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα