Εκτακτη σύνοδος κορυφής το Νοέμβριο

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 12:21
UPD:13:34

Εκτακτη σύνοδος κορυφής για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ την περίοδο 2014-2020 θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

Έκτακτη σύνοδος κορυφής για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ την περίοδο 2014-2020 θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

Ιστορικά η συμφωνία στα δημοσιονομικά παρουσιάζει μεγάλη δυστοκία και είναι προϊόν δύσκολων και σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Εύλογο είναι, σε τούτη τη συγκυρία της κρίσης, που έχει υπαγορεύσει την ανάγκη αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας, οι διαπραγματεύσεις για μια δημοσιονομική συμφωνία να εξελιχθούν σε μια επίπονη περιπέτεια.

Ήδη, η πρόταση της Επιτροπής για μια αύξηση κατά 5% του κοινοτικού προϋπολογισμού -έτσι ώστε το 1,11% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ να καλύψει δαπάνες 1,083 τρισ. ευρώ- προκάλεσε βαθύ διχασμό στους κόλπους των εταίρων. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία ζητούν «δραστική μείωση» του προϋπολογισμού, ενώ οι Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία ζητούν να επαυξηθεί το πλαίσιο των κοινοτικών δαπανών.

Και από τις δύο πλευρές αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι η επιζητούμενη συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με τις εθνικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά θα πρέπει επίσης να προσδίδει μια ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της συνοχής, μέσω της χρηματοδότησης των αντίστοιχων πολιτικών.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ακανθώδες θέμα της διαπραγμάτευσης, παραδοσιακά, είναι το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία εξακολουθεί να απορροφά το 40% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η Γαλλία, που επωφελείται κατά κύριο λόγο από την ΚΑΠ βρίσκεται επί του θέματος σε οξεία αντιπαράθεση με τη Βρετανία.

Ανησυχεί ο Έβαλντ Νοβότνι για τον ευρωπαϊκό Νότο

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του ότι η φθίνουσα πορεία των νότιων οικονομιών της ευρωζώνης θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, εξέφρασε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι οικονομίες των νότιων κρατών της Ευρώπης εξακολουθούν να συρρικνώνονται το 2012 και, φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν και το 2013», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε, ωστόσο, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, όπως καταδεικνύει η αύξηση των εξαγορών και η μείωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.

Ασμουσεν: Υπό όρους η παροχή βοήθειας από την ΕΚΤ

Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο Γιεργκ Ασμουσεν, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων των αδύναμων κρατών της ευρωζώνης, μόνο αν οι χώρες αυτές έχουν ζητήσει από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης να παρέμβει στην πρωτογενή αγορά και αν το ΔΝΤ συμμετέχει στη διαδικασία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για τις δηλώσεις Ασμουσεν

Η Κομισιόν για τις δηλώσεις Ασμουσεν

Όπως είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT, με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι οι χώρες θα εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής σύγκλησης και ότι η ΕΚΤ δεν θα καταβάλλει χρηματική βοήθεια χωρίς οι χώρες να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες.

«Από την πλευρά μου αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σύγκλισης καθώς έχει μοναδική τεχνογνωσία ... και εμπειρία στην περιφρούρηση τέτοιων καταστάσεων», ανέφερε ο Ασμουσεν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα