ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν αποτελούν βιώσιμη λύση για την κρίση

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 19:53
UPD:20:26

Οι σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, απέχουν πολύ από το να αποτελούν μια συνολική και βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2232671 .

Ειδικά για στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόσθεσε, οι άμεσες νομισματικές συναλλαγές δεν έχουν καμία ιδιαίτερη επίπτωση, καθώς:

-Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν είναι δεδομένη, αλλά θα εξεταστεί για τις χώρες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, όταν αυτές αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

-Τα ομόλογα που θα αγοράζει η ΕΚΤ θα είναι βραχυπρόθεσμα, διάρκειας ενός έως τριών ετών. Μετά το PSI, το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χρέους έχει καταστεί μακροπρόθεσμο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι για να τεθεί σε εφαρμογή η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να υπαχθούν σε πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή σε Μνημόνιο ενώ θα επιδιωχθεί και η εμπλοκή του ΔΝΤ.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, καταλήγει, δεν μπορεί να επιλυθεί με την επιβολή λιτότητας σε όλες τις χώρες και με τη λήψη αποσπασματικών μέτρων αλλά με την στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

ΠΑΣΟΚ: Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να σπάσουν το φαύλο κύκλο

Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ για παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων είναι πολύ σημαντικές για την άμυνα των κρατών-μελών της ευρωζώνης απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις της αγοράς, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.

Έστω και αργά, προσθέτει, τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να σπάσουν το φαύλο κύκλο.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, για την Ελλάδα δύο στοιχεία είναι κρίσιμα: η πρόβλεψη ότι η απόφαση αφορά και τα κράτη-μέλη που είναι τώρα εκτός αγοράς -γιατί αυτό διευκολύνει την έξοδό τους στην αγορά μετά το τέλος του προγράμματος σταθεροποίησης- καθώς και η πρόβλεψη πως η ΕΚΤ δεν θα έχει καθεστώς προνομιακού πιστωτή.

«Αυτό συνδέεται με τους τρόπους περαιτέρω μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, για την οποία μιλάμε εδώ και καιρό», καταλήγει.

ΚΚΕ: Ωφελιμένοι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι από την πρόταση Ντράγκι

Προσωρινό συμβιβασμό στο πλαίσιο των οξυμένων αντιθέσεων στην ΕΕ συνιστά η πρόταση του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το ΚΚΕ.

Όπως εκτιμά, στο βαθμό που αυτή υλοποιηθεί ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι οι οποίοι θα ξεφορτωθούν επισφαλή ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών, ενώ για τους λαούς θα σημάνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφού προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων κάθε χώρας προς τους μηχανισμούς της ΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα