Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 19:55
UPD:07/09/2012 07:56

Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχων, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΔΕΚΟ, υπεγράφη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.

Η πράξη αφορά ειδικότερα τις εξής επιχειρήσεις: ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχων, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Με άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, εξασφαλίζεται παράλληλα η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Νωρίτερα, η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής γνωμοδότησε θετικά για το διορισμό του Τ. Αθανασόπουλο στη θέση του προέδρου και του Γ. Εμίρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του. Οι κ.κ. Αθανασόπουλος και Εμίρης προβλέπεται να διοριστούν άμεσα με Υπουργική Απόφαση.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Αθανασόπουλος χαρακτήρισε εφικτό το στόχο της συγκέντρωσης 19 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα θα είναι το κατάλληλο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι οι υπουργοί έχουν όλα τα όπλα να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις αποκρατικοποιήσεις μόνον ως ένα μέσο απόσβεσης χρέους αλλά ως αναπτυξιακό μέσο κι επισήμανε πως τρέχει να προλάβει και αξιοποιεί την ορατή πλέον ανατροπή του δυσμενούς κλίματος για τη χώρα μας. «Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα» δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Το μόνο που απέμεινε στην τρικομματική συγκυβέρνηση μνημονιακής λεηλασίας της χώρας είναι να ακυρώνει τη Βουλή και να καταφεύγει σε νομοθετικά πραξικοπήματα προκειμένου να βρει τρόπους να ξεπουλήσει τη χώρα και το μέλλον της, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης με αφορμή τις κυβερνητικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Όπως σημείωσε, ο διορισμός των κ.κ. Αθανασόπουλου και Εμίρη στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι παράνομος, αφού δεν συγκέντρωσαν τα 2/3 της Επιτροπής που προβλέπει ο νόμος. «Η απόπειρα να νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων ερήμην της Βουλής με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά γίνεται και καταγέλαστη», πρόσθεσε.

Μείζον πραξικόπημα συνιστά, επίσης για τον κ. Λαφαζάνη, και η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου σε μια σειρά από κρίσιμες ΔΕΚΟ, και μάλιστα ξανά ερήμην της Βουλής με νέα αυθαίρετη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα