Πορτογαλία: Περισσότερος χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος

Χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 18:01
UPD:20:13

Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα περνάει στο 5% του ΑΕΠ για φέτος, έναντι αρχικού στόχο για έλλειμμα 4,5%. Στη φωτογραφία, κάτοικοι της Λισαβόνας διαβάζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Αποδέχθηκε η ΕΕ και το ΔΝΤ την αναθεώρηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος της πορτογαλικής οικονομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης ύψους 78 δισ. ευρώ, καθώς η ύφεση στη χώρα βαθαίνει.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε η Λισαβόνα, ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα περνάει στο 5% του ΑΕΠ για φέτος (έναντι 4,5%) και στο 4,5% το 2013 (έναντι 3%) και στη συνέχεια στο 2,5% το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας διευκρίνισε ότι η αναθεώρηση αυτή δεν αφορά «τροποποίηση του ύψους της χρηματοπιστωτικής βοήθειας» και ότι ο στόχος για μια επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές χρέους το 2013 διατηρείται. «Ο στόχος της αλλαγής αυτής είναι η προσαρμογή του προγράμματος σε μία διαφορετική εξωτερική και εσωτερική πραγματικότητα, από αυτή που αρχικά αναμέναμε» σημείωσε, επισημαίνοντας πως η ύφεση το 2013 αναμένεται να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, με το ΑΕΠ να πέφτει κατά 1% το ερχόμενο έτος.

Για φέτος, η κυβέρνηση διατήρησε την πρόβλεψή της για ύφεση «περίπου στο 3%», ενώ για την ανεργία προέβλεψε ότι θα ανέλθει σε 15,5% και το ερχόμενο έτος σε 16%.

Επισήμανε πάντως πως ίσως χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι. Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να «διευρύνει το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, και ότι θα ανακοινώσει προσεχώς το κλείσιμο ιδρυμάτων που λαμβάνουν κρατική επιδότηση



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα