Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις σε όλους τους κλάδους
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2002 19:07

AΠΟΤΟΜΗ πτώση σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων υποχώρησαν εκ νέου στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2001.

Η περαιτέρω επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται στη σημερινή προειδοποίηση της φινλανδικής Nokia σχετικά με τις πωλήσεις της http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/20/226020.htm , στη νέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού καθώς και στις ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.580,3 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Σεπτεμβρίου, μειωμένος κατά 1,55%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.832,07 μονάδες με απώλειες 2,63%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 2,58% και βρίσκεται στις 4.242,57 μονάδες.

Μαζικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας με αποτέλεσμα οι σχετικοί κλαδικοί δείκτες του DJ Stoxx να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της France Telecom έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της.

Έντονες πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι ασφάλειες και οι τράπεζες, ενώ προς το τέλος των συνεδριάσεων αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Το γεγονός αυτό αποδόθηκε στην απότομη ενίσχυση του ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/20/226078.htm , η οποία καθιστά τα προϊόντα των ευρωπαϊκών εταιρειών λιγότερο ανταγωνιστικά.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τέλος οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης. Η μετοχική τιμή του βρετανικού ομίλου Reuters υποχώρησε κατά 13,88%, στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της. Ο γενικός διευθυντής του Reuters, Τομ Γκλόσερ, δήλωσε σήμερα ότι οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν δύσκολες και εξήγγειλε την περικοπή 650 θέσεων εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα