Νέα πτώση ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2002 19:06

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν και σήμερα –για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση- οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη αδυνατώντας να διατηρήσουν τα όποια κέρδη κατέγραφαν κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές.

Η ελαφρά ανάκαμψη που παρατηρήθηκε βασίστηκε στο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κυρίως για μετοχές εταιρειών από τον ασφαλιστικό και τον τραπεζικό κλάδο, ενώ παράλληλα περιορίστηκαν οι πιέσεις στην υψηλή τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες.

Ωστόσο, η υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού –περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών- οδήγησε εκ νέου τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος, όπου και παρέμειναν μέχρι το τέλος των συνεδριάσεων.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος έκλεισε στις 4.596,3 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 0,35% κυρίως λόγω της καλής πορείας του τραπεζικού κλάδου.

Στο Παρίσι, αντιθέτως, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.799,53 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,85% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.972,32 μονάδες με απώλειες 0,39%.

Πτωτικά κινείται και ο δείκτης Xetra DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης βρίσκεται στις 4.228 μονάδες μειωμένος κατά 0,42%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης. Η μετοχή της France Telecom υποχώρησε κατά 3,72% κλείνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά. Την Πέμπτη, κοινοπραξία 17 τραπεζών προέβη σε προκαταρκτική συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας, ύψους 4,7 δισ. ευρώ (4,5 δισ. δολάρια), προς τη γερμανική MobilCom, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στη γαλλική εταιρεία να προβεί στην εξαγορά της θυγατρικής της στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η France Telecom -που ήδη ελέγχει το 28,5% της MobilCom- θα εγγυηθεί για το 90% των δανείων της MobilCom, εφόσον οι προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού -Νokia και Ericsson- υπογράψουν συμφωνία ύψους 1,1 δισ. ευρώ και εφόσον παραιτηθεί ο επικεφαλής της MobilCom, Γκέρχαρντ Σμιτ.

Μεγαλύτερες απώλειες (8,43%) κατέγραψε η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal παρά τις προσπάθειες για τη μείωση του υπέρογκου χρέους της. Η Deutsche Bank απέκτησε χθες το 12,7% της Vivendi Environnement έναντι τιμήματος 1,4 δισ. ευρώ. H μείωση του μεριδίου ελέγχου της Vivendi Universal στη Vivendi Environnement εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης για συρρίκνωση του τεράστιου χρέους του.

Αντιθέτως, σημαντική ανάκαμψη σημείωσε η μετοχή του ειδησεογραφικού ομίλου Reuters παρά το γεγονός ότι η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs υποβάθμισε σήμερα την πρότασή της για τη μετοχή του βρετανικού ομίλου σε "market perform" (απόδοση ανάλογη της αγοράς) από "market outperform" (απόδοση καλύτερη της αγοράς). H μετοχή του Reuters στη χθεσινή συνεδρίαση είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/21/226216.htm .

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχθηκαν έντονες πιέσεις για πέμπτη κατά σειρά εβδομάδα με αποτέλεσμα οι μετοχές κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, ενώ οι κυριότεροι γενικοί δείκτες βρίσκονται στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε η νέα υποχώρηση της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς και η σημερινή είδηση ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία -στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης- μειώθηκαν για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, ενώ η πτώση αυτή ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες ως προς την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας μετά τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες σε οικονομικά στελέχη ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στις χρηματαγορές συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας, τους κινδύνους της τρομοκρατίας και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και ο προβληματισμός που δημιουργεί η απότομη ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου (αυτή την ώρα ξεπερνάει τα 97 σεντς) από την οποία πλήττονται οι μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες της Ευρώπης -κυρίως οι αυτοκινητοβιομηχανίες- καθώς καθιστά τα προϊόντα τους λιγότερο ανταγωνιστικά στην αμερικανική αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα