Πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών

ΠΝΟ: Εν αναμονή των κλήσεων
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2002 19:43
UPD:20:03

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο η Κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των απεργών», δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, στις 18.00'.

«Η Κυβέρνηση όλες αυτές τις ημέρες της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών εξήντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου ικανοποιώντας ουσιαστικά τα αιτήματά τους.

Δυστυχώς όμως σήμερα η ηγεσία της ΠΝΟ επέλεξε τη συνέχιση της απεργίας που πλήττει την οικονομία της χώρας, τον τουρισμό, το εμπόριο, την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών ακόμα και για θέματα υγείας», πρόσθεσε ο κ. Χυτήρης, για να τεκμηριώσει πολιτικά την απόφαση της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με 12 ψήφους υπέρ, 2 κατά και μία λευκή αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για άλλες 48 ώρες μέχρι και τις 6 π.μ. της Δευτέρας. Εληξε πριν από λίγο η δεύτερη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, όπου αναμένονταν η επεξεργασία αντιπρότασης, την οποία και θα υπέβαλαν στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη. Τελικώς, η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι μόλις επιδοθούν οι κλήσεις επιστράτευσης, οι ναυτεργάτες θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Το πρωί, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας και Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, μετά την έκτακτη σύσκεψη για την απεργία της ΠΝΟ κάλεσαν τους ναυτικούς να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και να επανέλθουν στην εργασία τους, καθώς «η κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά στα βασικά αιτήματα των ναυτικών και αποδέχεται την αύξηση όλων των συντάξεων από το 60% του μισθού στο 70% σταδιακά εντός μιας πενταετίας». http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/21/226358.htm

Αντίδραση από ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών δήλωσε «Εκεί οδηγεί ο εμπαιγμός του ασφαλιστικού από τη μία, και βέβαια η πλήρης έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης στο εσωτερικό της Κυβέρνησης. Υπάρχει πρόβλημα ακυβερνησίας».

To Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «η κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη απέναντι και στους ναυτεργάτες και στους πολίτες γιατί δεν τίμησε τις δικές της δεσμεύσεις και τις υπογραφές των υπουργών της.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επαφίεται στον κοινωνικό αυτοματισμό και να χρησιμοποιεί τους επιβάτες ως αιχμή του δόρατος ενάντια στους ναυτεργάτες. Η μέθοδος της πολιτικής επιστράτευσης είναι μια παλιά συνήθεια των κυβερνήσεων της δεξιάς, ταιριάζει λοιπόν με την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης Σημίτη».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση αποδείχτηκε, για πολλοστή φορά, αναξιόπιστη και ανίκανη να δώσει λύσεις, με δημοκρατικό τρόπο και διάλογο, στα προβλήματα της κοινωνίας και ειδικότερα, στην προκειμένη περίπτωση, των ναυτεργατών.

Ετσι, μετά από αθέτηση υποσχέσεων προς τους ναυτεργάτες και απεργιακό αγώνα πολλών ημερών, προσέφυγε στο απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό -εύκολο δρόμο- της πολιτικής επιστράτευσης.

Το ΔΗΚΚΙ καλεί την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει την πολιτική επιστράτευση, να καλέσει αμέσως σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο τους ναυτεργάτες και να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Κυρίως δε, να υλοποιήσει τα υπεσχημένα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα