Ανοιχτό άφησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Μιλώντας χθες στο Peterson Institute for International Economics, στην Ουάσινγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών και τόνισε πως οι άνθρωποι της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν, «κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Ο στόχος της μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 εξακολουθεί να είναι στον ορίζοντα, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προκειμένου να μετρήσει τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν μέχρι τότε.
Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν θα επιλύσουν το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση, διότι η οικονομία παραμένει αδύναμη και δεν πέτυχε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, έκανε λόγο για έλλειψη προόδου στο θέμα του περιορισμού της συλλογής των εσόδων.
Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία. «Χρειαζόμαστε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, ούτως ώστε εκείνοι που μπορούν να εργαστούν, που θέλουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές, να μπορούν πραγματικά να το κάνουν», δήλωσε.
Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ αποφάσισε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους τους, πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους. «Το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι τα προγράμματα να τίθενται εκτός τροχιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάγκη για «επείγουσα δράση» σε Ευρώπη και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισήμανε επίσης την ανάγκη για «επείγουσα δράση» από Ευρώπη και ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία, όπως είπε, εξακολουθεί να είναι «γεμάτη αβεβαιότητα». «Η Ευρώπη παραμένει προφανώς στο επίκεντρο της κρίσης και γι' αυτό η επείγουσα δράση είναι απαραίτητη», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην ταχεία δημιουργία μιας ένωσης τραπεζών της ευρωζώνης, που, όπως είπε, «θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατόν», καθώς και στη θέσπιση ενιαίου μηχανισμού εποπτείας που να επιτρέπει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τέλος, χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων από προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας τις «δύσκολες προκλήσεις» για τις χώρες αυτές να εφαρμόσουν προγράμματα διάσωσης.
Υποστήριξε, εξάλλου, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες αυτές, παρέχοντάς τους την υποστήριξη που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ