Ισπανία: Σκληρά μέτρα και περικοπές 40 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2013
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 19:10
UPD:20:58

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον στο κέντρο της κρίσης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Μαδρίτη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον έλεγχο των οικονομικών.

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό της χώρας, που προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπές 40 δισ. ευρώ, επιδιώκοντας μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και αποφυγή της προσφυγής στον δανειακό μηχανισμό.

Με βάση τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ευελπιστεί να εισπράξει 15 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων ενώ αναμένει να εξοικονομήσει άλλα επτά δισ. ευρώ από τις περικοπές στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες, οι οποίες διαχειρίζονται μόνες τους τις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία.

Οι δαπάνες των υπουργείων θα περικοπούν κατά 12% κατά μέσον όρο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για τον Πολιτισμό στο 30%, όπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς.

Ο νέος προϋπολογισμός εισάγει ένα νέο φόρο για τα κέρδη από τα κρατικά λαχεία που θα φθάνει το 20% για τα ποσά άνω των 2.500 ευρώ και υπολογίζεται πως θα αποφέρει 824 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Ένα άλλο μέτρο που εμπεριέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι η άρση των φορολογικών μειώσεων για τις αποσβέσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, που αναμένεται να αποδώσει 2,371 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στον φόρο για τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, που θα επανέλθει το 2013, αναμένεται να αποδώσει 700 εκατ. ευρώ.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο έτος, όπως τονίζουν συνδικαλιστικές πηγές, ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αναπροσαρμογή των συντάξεων βάσει του πληθωρισμού παρά το μεγάλο κόστος που αυτό συνεπάγεται (3,5 με 4,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η σύσταση μιας «ανεξάρτητης αρχής προϋπολογισμού», η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο των δημοσιονομικών δαπανών σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοράγιας Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο, η Σάενθ ντε Σανταμαρία ανακοίνωσε επίσης ότι εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το επόμενο εξάμηνο, το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση διαφόρων παραγωγικών τομέων.

REUTERS

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό σε καιρούς κρίσης, αλλά μόνον για να βγούμε από την κρίση αυτή», τόνισε η ίδια.

Η αντιπρόεδρος εξήγησε ότι το 63,6% των δαπανών θα κατευθυνθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες ενώ το 58% της δημοσιονομικής προσαρμογής θα Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά 3, 063 δισεκ. ευρώ από το αποθεματικό της Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να καλύψει μια σειρά από ανάγκες της οικονομίας.

Όσον αφορά στα εργασιακά, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το ρυθμιστικό διάταγμα για την Εθνική Επιτροπή Διαιτησίας, που θα είναι τριμερής -επιχείρηση, εργαζόμενοι, κυβέρνηση- και θα αποτελεί το «ύστατο μέτρο» για να αποφευχθεί το αδιέξοδο που μπορεί να δημιουργείται ανάμεσα σε εργοδοσία κι εργαζομένους όταν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για τα μισθολογικά.

Η ψήφιση, και κυρίως η τήρηση του προϋπολογισμού, θα αποτελέσει μία αποφασιστική δοκιμασία για τη Μαδρίτη καθώς η αξιοπιστία του θα επιταχύνει ή όχι την προσφυγή της χώρας στο δανεισμό, προειδοποιεί ο χρηματοοικονομικός οίκος Link Securities.

Σύμφωνα πάντως με την Ελ Παΐς, το έλλειμμα του 2011 πρόκειται για άλλη μία φορά να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στο 10% έναντι 8,9% που υπολογιζόταν έως σήμερα παραμένοντας μακράν μεγαλύτερο από το 6% που αναμένουν οι Βρυξέλλες. Για το 2013 κυβερνητικός στόχος είναι να μειωθεί πάνω από το μισό, στο 4,5%.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για τις νέες μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, εκτιμώντας πως τα «φιλόδοξα» αυτά μέτρα συνιστούν ένα «σημαντικό βήμα» για τη χώρα.

Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσαν σήμερα οι ισπανικές αρχές συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και για να συνεχισθούν οι δρομολογημένες ενέργειες. Αυτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει συγκεκριμένα, φιλόδοξα και καλώς εστιασμένα μέτρα, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Αυτές οι νέες διαρθρωτικές αλλαγές ανταποκρίνονται στις μακροοικονομικές συστάσεις των Βρυξελλών και σε ορισμένους τομείς πηγαίνουν και πέρα από αυτές», πρόσθεσε ο Ρεν.

Εν τω μεταξύ, χθες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κοντά στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα λιτότητας ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για απόψε, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα