Ernst & Young: Σημαντικές πιθανότητες να χαλαρώσουν οι όροι του μνημονίου

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 22:27
UPD:22:40

Αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν διαψεύσει ότι θα δοθεί παράταση στην Ελλάδα, οι πιθανότητες για χαλάρωση των όρων ενισχύονται καθώς οι οικονομικές συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενδέχεται να συνδυαστούν με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωζώνης.

Σημαντικές είναι οι πιθανότητες να χαλαρώσουν οι όροι του μνημονίου για την Ελλάδα επιτρέποντας της έτσι να παραμείνει στην ευρωζώνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ernst&Young.

Αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν διαψεύσει ότι θα δοθεί παράταση στην Ελλάδα, οι πιθανότητες για χαλάρωση των όρων ενισχύονται καθώς οι οικονομικές συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενδέχεται να συνδυαστούν με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει η Ernst &Young, οι επιδόσεις της οικονομίας μέχρι στιγμής για φέτος ήταν χειρότερες από τις επίσημες προβλέψεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δυσκολεύεται να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το Μάρτιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε, ότι για να μειώσει η Ελλάδα τη σχέση χρέους/ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2020, θα πρέπει το ισοζύγιο του προϋπολογισμού να βελτιωθεί και να φθάσει το 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, με την κυβέρνηση να επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ από το 2014. Ωστόσο αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο χωρίς περαιτέρω διαγραφή του δημοσίου χρέους, εκτιμά η Ernst Young.

Τα μέτρα λιτότητας θα συνεχίσουν να αποδυναμώνουν την εγχώρια οικονομία, προσθέτει, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές καταγράφονται δυσοίωνες. «Το ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 6% φέτος και 3% το 2013, με την ανεργία να πλησιάζει το 28% μέχρι το 2016. Με δεδομένη τη συρρίκνωση αυτή της παραγωγής και τις άμεσες και έμμεσες μειώσεις των κρατικών εσόδων, προβλέπεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 8% του ΑΕΠ το 2012 για να μειωθεί στο 6% μέχρι το 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι το 2020 η σχέση χρέους / ΑΕΠ θα βρίσκεται στα ίδια ή και σε χειρότερα επίπεδα από τα σημερινά», τονίζει.

Αναφορικά με την ευρωζώνη, η Ernst & Young εκτιμά ότι οι νέες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχουν μειώσει αισθητά τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης στο προσεχές διάστημα ωστόσο η ευρύτερη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται καθώς η ευρωζώνη αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανεργία, μείωση των επενδύσεων και περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα ενώ το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος και θα αυξηθεί οριακά κατά 0,1% το 2013.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι καθώς η οικονομία της περιοχής ανακτά την ισορροπία της και η δημοσιονομική πειθαρχία αρχίζει να χαλαρώνει, αναμένεται ότι το ΑΕΠ θα ανακάμψει. Βέβαια, η ανάπτυξη στην περιοχή θα περιοριστεί, για πολλά ακόμα χρόνια, εξαιτίας της ανησυχίας για σταθερότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Για την ανεργία στην ευρωζώνη, η Ernst & Young προβλέπει ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, φτάνοντας τα 19,2 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2014, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, δεν πρόκειται να προκαλέσουν την ανάκαμψη μέσω της κατανάλωσης.

Στην Πορτογαλία, η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 16%, ενώ στην Ισπανία και την Ελλάδα θα φθάσει το 26% και 27% του εργατικού δυναμικού αντίστοιχα. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα μειωθούν και αυτές ως συνέπεια των αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης, της αβεβαιότητας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και των μειωμένων κερδών. Η συρρίκνωση των επενδύσεων είναι τέτοια ώστε, μέχρι το τέλος του 2016 τα επίπεδα των επενδύσεων θα παραμένουν χαμηλότερα από τα υψηλά, προ κρίσης, επίπεδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα