Αντιρρήσεις και νέες διαβουλεύσεις

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 19:12
UPD:21:44

Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών: «Γίνονται διαβουλεύσεις με την τρόικα πάνω στη δέσμη μέτρων που έχουμε στείλει, έχουν ζητήσει διευκρινίσεις και οι συζήτησεις συνεχίζονται».

Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την τρόικα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για απόρριψη μέτρων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από το σύνολο όσων έχει προτείνει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα δεν έχει πεισθεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

«Γίνονται διαβουλεύσεις με την τρόικα πάνω στη δέσμη μέτρων που έχουμε στείλει, έχουν ζητήσει διευκρινίσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Γ. Στουρνάρας: Οι διευκρινίσεις συνεχίζονται και οι συζητήσεις

Γ. Στουρνάρας: Οι διευκρινίσεις συνεχίζονται και οι συζητήσεις

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η διαβούλευση είναι εργώδης και ότι ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το ίδιο ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, διαβεβαιώνοτας παράλληλα πως δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς όμως να είναι γνωστός ο χρόνος σύγκλισής της.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, απάντησε πως «επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα, μετά την ολοκλήρωση της οποίας υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε τα περί απόρριψης μέτρων 2 δισ., με την επισήμανση πως οι εκκρεμότητες θα παραπέμπονταν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση από το 2013 όλων ανεξαιρέτως των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και του πρόσθετου αφορολόγητου για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Στη θέση τους θα χορηγείται επίδομα με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, κ.λπ., όπως έως σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013. Επιπλέον, από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» στο οποίο επισημαίνεται πως οι ελεγκτές της τρόικας έχουν καταστεί «πιόνια πολιτικών συμφερόντων», με το δημοσιεύμα μάλιστα να προτείνει τη διάλυσή της.

Όπως αναφέρει, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο.

«Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων, δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα», αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μια κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση.

«Αν η τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει το περιοδικό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα